Sastojci za četiri serviranja:
- 0.9 kg krumpira, izrezanog na komade
- Košer sol i crni papar
- 2 do 3 žlice maslaca
- Maslinovo ulje
- 1 šalica narezanog poriluka
- 2 režnja češnjaka, narezana
- 3 kg narezanog zelja
- 2 do 4 žlice mliječne ili povrtne juhe (nije obavezno)
- pečeno jaje, dimljeni losos ili jednostavna zelena salata (nije obavezno)
POGLEDAJTE VIDEO o životu u Dublinu:
Priprema:
U srednjem loncu dodajte krumpir u dovoljno vode da ga pokrije i zasolite. Kuhajte dok krumpir ne omekša,15 do 25 minuta. Ocijedite. U međuvremenu, u velikoj tavi otopite maslac, a zatim dodajte poriluk i malo soli.
Pirjajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta. Kad poriluk porumeni, žlicom izvadite dio koji ćete koristiti za ukras.
Poriluku u tavi dodajte režnjeve češnjaka i kuhajte ih minutu da zamirišu. Zatim dodajte zelje. Začinite s još soli i kuhajte, dok zelje ne uvene i postane vrlo nježno. Dodajte krumpir u tavu, zgnječite ga i dodajte malo mlijeka ili povrtne juhe, ako želite, i puno maslaca. Kušajte i dodajte još soli i puno papra.
Prelijte prženim jajetom ili dimljenim lososom ili poslužite jednostavnu zelenu salatu sa strane, prenosi The New York Times.