Klasično tijesto za pizzu
Sastojci: 25 dkg brašna, kvasac, 1 dl mlake vode ili mlijeka, šećer, sol, ulje.
Priprema: Zagrijte vodu ili mlijeko, stavite pola kvasca i žličicu šećera. Promiješajte sastojke, prekrijte posudicu s tanjurom i ostavite da stoji oko 10 minuta. Nakon toga dodajte dvije žličice soli i sve to ulijte u veću posudu s brašnom i žlicom ulja. Zamijesite tijesto, umotajte prozirnom folijom i ostavite da stoji oko pola sata.
POGLEDAJTE VIDEO:
Potom tijesto razvaljajte i stavite u nauljeni protvan. Na njega poslažite umak od rajčice, šunku, sir, šampinjone (ili neke druge nadjeve) i pospite s malo origana pa pecite 10 minuta na 250 °C.
Tijesto s jogurtom
Sastojci: 25 dkg brašna, 1/2 vrećice praška za pecivo, žličica soli, čašica jogurta ili kiselog vrhnja, ulje.
Priprema: Pomiješajte brašno, pola vrećice praška za pecivo, sol, jogurt ili kiselo vrhnje. Zamijesite tijesto, a ruke možete prethodno nauljiti kako biste lakše rukovali tijestom. Razvaljajte tijesto, stavite na lim, dodajte željeni nadjev i pecite oko 15 minuta na 220 °C. Zbog praška za pecivo i jogurta tijesto ne treba stajati, pa pizzu možete pripremiti odmah.
Tijesto za pizzu s jajima
Sastojci: 1 jaje, jogurt, pola vrećice suhog kvasca, sol, šećer, ulje i 25 dkg brašna
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu, zamijesite i potom stavite tijesto u hladnjak na dva do tri sata da se ohladi. Poslije hlađenja, tijesto razvaljajte, stavite na lim, dodajte željeni nadjev i pecite oko 20 minuta na 200 °C.