Džem koji kupujete u trgovini sadrži velike količine šećera, a ako ga izbjegavate u prehrani, postoje načini kako postići isti učinak kod domaće inačice. Za zgušnjavanje voćne smjese ne treba vam šećer, nego obične chia sjemenke, a voće je najčešće dovoljno slatko i bez posebnih zaslađivača i dodataka. Ako je pak riječ o iznimno kiselom voću, možete dodati med, steviju ili druge zaslađivače, piše Gimmesomeoven.
POGLEDAJTE VIDEO: Hrskave, svježe i pikantne rotkvice
Prednost domaćeg džema je i u tome što možete koristiti svježe ili zamrznuto voće, a ne morate koristiti ni posebne metode konzerviranja kada je gotov. Naime, količine koje ćete pripremiti su dovoljno male da ćete ih brzo potrošiti. I na kraju, ne manje važno, za izradu vam treba svega desetak minuta, a recept vrijedi za sve vrste voća, pa možete sami birati okus koji najviše volite.
Usto, nenadmašan okus svježeg voća teško je usporediti sa kupovnim džemovima, a jednako se maže na kruh, možete ga dodati u omiljeni jogurt ili zobenu kašu za doručak.
Sastojci:
2 šalice voća po želji
2 žlice chia sjemenki
Priprema:
U tavi na srednjoj vatri pirjajte 2 šalice voća dok se ne krene raspadati, a potom ga zgnječite vilicom ili štapnim mikserom do željene gustoće - ovisno o tome volite li komadiće ili glatku smjesu. Smjesu potom pospite chia sjemenkama i dobro promiješajte. Uklonite sa štednjaka, a džem će se početi zgušnjavati kako se bude hladio. Za otprilike pet minuta spreman je za konzumaciju.