Bakica Marica Kipa iz Lobora pokazala je kako radi šarenu gibanicu na tradicionalan način s domaćim svježim sastojcima. Naime, baka Marica je radila u Njemačkoj i tamo je pekla gibanice svaki petak.
POGLEDAJTE VIDEO:
Htjela je da u njoj ima što više punjenja, pa je tako došla na ideju da napravi gibanicu s četiri punjena poslagana po dijagonali na tijestu. U pripremi gibanice joj je pomagala i mama koja ju je savjetovala da gibanicu izvana mora politi s uljem kako bi ona ostala sočna.
@babice.produkcija Šarena gibanica 1 l mlijeka 2 suha kvasca 0,5 kg šećera 4 jaja 1 kg brašno za dizana tijesta 0,2 dcl ulja 20 dkg mljevenih oraha 20 dkg maka 20 dkg svježeg sira 20 dkg naribanih jabuka malo cimeta malo ruma malo vanilin šećera Postupak U pola litre toplog mlijeka ubacite malo šećera i suhi kvasac. Ostavite da se digne. Od tri jaja odvojite žutanjke i ubacite u mlijeko i kvasac, a bjelanjke ostavite za kasnije. U smjesu ubacite malo soli i 8 žlica šećera. Sve umutite, zatim malo po malo dodajte brašno za dizana tijesta. Kuhačom miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od zdjele. Pokrijte i stavite dizati 40 minuta na toplom. Za to vrijeme pripremite nadjeve. Naribajte jabuke i propržite kratko s cimetom i šećerom. Svježi sir usitnite i dodajte šećer i vanilin šećer, jedan žutanjak, bjelanjak ponovo odvojite. Pola litre vrućeg mlijeka provrijte i stavite na mak i mljevene orahe. Malo šećera stavite u mak. U orahe dodajte šećer i malo ruma. Od bjelanjaka istucite snijeg i odvojite ga na tri dijela, jedan u mak, drugi u orahe i treći u sir. Tijesto podijelite u dva dijela i razvaljajte svaki dio. Zatim mažite nadjeve jedan po jedan dijagonalno tako da svaki nadjev stavite dva puta. Zarolajte gibanicu i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na kraju ju premažite uljem. Zagrijte pećnicu na 180°C, stavite gibanicu peći. Nakon 20 minuta kad dobije boju, smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se peče još 40 minuta. Ukupno pecite 1h. Kad je pečena, ne smije se vaditi iz lima, već pokriti krpom i ostaviti da se tako ohladi, savjetuje Marica. #kuhanje #gibanica #recepti #babica #zagorje ♬ original sound - Babice.produkcija
Babice.produkcija je serijal koji donosi razna jela i slastice po starim receptima bakica iz Zagorja, a sve ih možete vidjeti na njihovom TikTok profilu te YouTube kanalu.
Sastojci
- 1 l mlijeka
- 2 suha kvasca
- 0,5 kg šećera
- 4 jaja
- 1 kg brašno za dizana tijesta
- 0,2 dcl ulja
- 20 dkg mljevenih oraha
- 20 dkg maka
- 20 dkg svježeg sira
- 20 dkg naribanih jabuka
- malo cimeta
- malo ruma
- malo vanilin šećera
Priprema
U pola litre toplog mlijeka ubacite malo šećera i suhi kvasac. Ostavite da se digne. Od tri jaja odvojite žutanjke i ubacite u mlijeko i kvasac, a bjelanjke ostavite za kasnije. U smjesu ubacite malo soli i 8 žlica šećera. Sve umutite, zatim malo po malo dodajte brašno za dizana tijesta. Kuhačom miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od zdjele.
Pokrijte i stavite dizati 40 minuta na toplom. Za to vrijeme pripremite nadjeve. Naribajte jabuke i propržite kratko s cimetom i šećerom. Svježi sir usitnite i dodajte šećer i vanilin šećer, jedan žutanjak, bjelanjak ponovo odvojite. Pola litre vrućeg mlijeka provrijte i stavite na mak i mljevene orahe. Malo šećera stavite u mak. U orahe dodajte šećer i malo ruma.
Od bjelanjaka istucite snijeg i odvojite ga na tri dijela, jedan u mak, drugi u orahe i treći u sir. Tijesto podijelite u dva dijela i razvaljajte svaki dio. Zatim mažite nadjeve jedan po jedan dijagonalno tako da svaki nadjev stavite dva puta.
Zarolajte gibanicu i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na kraju ju premažite uljem. Zagrijte pećnicu na 180°C, stavite gibanicu peći. Nakon 20 minuta kad dobije boju, smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se peče još 40 minuta. Ukupno pecite 1h. Kad je pečena, ne smije se vaditi iz lima, već pokriti krpom i ostaviti da se tako ohladi, savjetuje Marica.