To je to što me zanima!

Napravite šarenu gibanicu po starinskom receptu bake Marice

Šarena gibanica je kolač koji je osmislila baka Marica iz Lobora. Punjena je orasima, svježim sirom, makom i jabukama, a sočnost joj daje ulje koje se mora preliti po vanjskoj strani prije pečenja
Vidi originalni članak

Bakica Marica Kipa iz Lobora pokazala je kako radi šarenu gibanicu na tradicionalan način s domaćim svježim sastojcima. Naime, baka Marica je radila u Njemačkoj i tamo je pekla gibanice svaki petak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Htjela je da u njoj ima što više punjenja, pa je tako došla na ideju da napravi gibanicu s četiri punjena poslagana po dijagonali na tijestu. U pripremi gibanice joj je pomagala i mama koja ju je savjetovala da gibanicu izvana mora politi s uljem kako bi ona ostala sočna.

@babice.produkcija Šarena gibanica 1 l mlijeka 2 suha kvasca 0,5 kg šećera 4 jaja 1 kg brašno za dizana tijesta 0,2 dcl ulja 20 dkg mljevenih oraha 20 dkg maka 20 dkg svježeg sira 20 dkg naribanih jabuka malo cimeta malo ruma malo vanilin šećera Postupak U pola litre toplog mlijeka ubacite malo šećera i suhi kvasac. Ostavite da se digne. Od tri jaja odvojite žutanjke i ubacite u mlijeko i kvasac, a bjelanjke ostavite za kasnije. U smjesu ubacite malo soli i 8 žlica šećera. Sve umutite, zatim malo po malo dodajte brašno za dizana tijesta. Kuhačom miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od zdjele. Pokrijte i stavite dizati 40 minuta na toplom. Za to vrijeme pripremite nadjeve. Naribajte jabuke i propržite kratko s cimetom i šećerom. Svježi sir usitnite i dodajte šećer i vanilin šećer, jedan žutanjak, bjelanjak ponovo odvojite. Pola litre vrućeg mlijeka provrijte i stavite na mak i mljevene orahe. Malo šećera stavite u mak. U orahe dodajte šećer i malo ruma. Od bjelanjaka istucite snijeg i odvojite ga na tri dijela, jedan u mak, drugi u orahe i treći u sir. Tijesto podijelite u dva dijela i razvaljajte svaki dio. Zatim mažite nadjeve jedan po jedan dijagonalno tako da svaki nadjev stavite dva puta. Zarolajte gibanicu i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na kraju ju premažite uljem. Zagrijte pećnicu na 180°C, stavite gibanicu peći. Nakon 20 minuta kad dobije boju, smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se peče još 40 minuta. Ukupno pecite 1h. Kad je pečena, ne smije se vaditi iz lima, već pokriti krpom i ostaviti da se tako ohladi, savjetuje Marica. #kuhanje #gibanica #recepti #babica #zagorje ♬ original sound - Babice.produkcija

Babice.produkcija je serijal koji donosi razna jela i slastice po starim receptima bakica iz Zagorja, a sve ih možete vidjeti na njihovom TikTok profilu te YouTube kanalu.

Sastojci

  • 1 l mlijeka
  • 2 suha kvasca
  • 0,5 kg šećera
  • 4 jaja
  • 1 kg brašno za dizana tijesta
  • 0,2 dcl ulja
  • 20 dkg mljevenih oraha
  • 20 dkg maka
  • 20 dkg svježeg sira
  • 20 dkg naribanih jabuka
  • malo cimeta
  • malo ruma
  • malo vanilin šećera

Priprema

U pola litre toplog mlijeka ubacite malo šećera i suhi kvasac. Ostavite da se digne. Od tri jaja odvojite žutanjke i ubacite u mlijeko i kvasac, a bjelanjke ostavite za kasnije. U smjesu ubacite malo soli i 8 žlica šećera. Sve umutite, zatim malo po malo dodajte brašno za dizana tijesta. Kuhačom miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od zdjele.

Pokrijte i stavite dizati 40 minuta na toplom. Za to vrijeme pripremite nadjeve. Naribajte jabuke i propržite kratko s cimetom i šećerom. Svježi sir usitnite i dodajte šećer i vanilin šećer, jedan žutanjak, bjelanjak ponovo odvojite. Pola litre vrućeg mlijeka provrijte i stavite na mak i mljevene orahe. Malo šećera stavite u mak. U orahe dodajte šećer i malo ruma.

DAN PRINCES KRAFNI Princes krafne je obožavala i Katarina Medici, svaki tjedan su bile na kraljevskom stolu

Od bjelanjaka istucite snijeg i odvojite ga na tri dijela, jedan u mak, drugi u orahe i treći u sir. Tijesto podijelite u dva dijela i razvaljajte svaki dio. Zatim mažite nadjeve jedan po jedan dijagonalno tako da svaki nadjev stavite dva puta.

Zarolajte gibanicu i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na kraju ju premažite uljem. Zagrijte pećnicu na 180°C, stavite gibanicu peći. Nakon 20 minuta kad dobije boju, smanjite temperaturu na 150°C i ostavite da se peče još 40 minuta. Ukupno pecite 1h. Kad je pečena, ne smije se vaditi iz lima, već pokriti krpom i ostaviti da se tako ohladi, savjetuje Marica.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • AnezkaR 07.01.2024.

    Pa to je međimurska gibanica, izgleda baš fino

  • tamanje 06.01.2024.

    A tijesto za krumpirusu jel zna tko napraviti ?

  • KRALJICA__ 06.01.2024.

    I moja je super i pojede se u slast . :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare