Imaju lijep, praktičan i povoljan namještaj, no mnogi su do Ikee išli samo i kako bi uživali u njihovom specijalitetu - slavnim švedskim okruglicama koje vole ljudi diljem svijeta.
POGLEDAJTE VIDEO:
Recept je za količinu od 16 do 20 savršenih okruglica.
Sastojci:
- 500 g goveđeg mljevenog mesa
- 250 g svinjskog mljevenog mesa
- 1 sitno sjeckani luk
- 1 režanj češnjaka (isjeckani ili mljeveni)
- 100 g krušnih mrvica
- 5 jušnih žlica punomasnog mlijeka
- 1 jaje
- sol i papar po želji
Umak
- par kapi ulja
- 150 ml punomasnog vrhnje za kuhanje
- 40 g maslaca
- 40 g običnog brašna
- 150 ml temeljca povrtne juhe
- 150 ml temeljca goveđe juhe
- 2 čajne žličice sojinog umaka
- 1 čajna žličica Dijon senfa
Priprema:
Kombinirajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa i dobro izmiješajte da ne bude nikakvih grudica. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
Smjese oblikujte u male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i čuvajte u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodajte mesne okruglice. Kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite još 30 minuta.
U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte 150 ml povrtnog temeljca i 150 ml goveđeg temeljca i nastavite miješati. Dodajte 150 ml vrhnja, 2 žličice sojinog umaka i žličicu Dijon senfa. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite miješati.
Poslužite okruglice uz kuhani krumpir ili pire, piše Independent.