Gusti i kremasti, grčki jogurt čest je sastojak recepata, ali je skuplji od običnog. Kako biste uštedjeli i bili sigurni da ne sadrži štetne dodatke, pripremite ga sami. Cjediljku obložite s jednim ili dva filtra za kavu ili savijte dvije sterilne gaze pa ih stavite u veliku zdjelu. Ulijte litru čvrstog jogurta, koliko vam stane do vrha filtra. Pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
Sirutku koja ostane u posudi iskoristite za pripremu smoothieja ili dodajte u recepte za kiflice te peciva. Za dobro jutro i dan pun energije odličan je i domaći kefir. Kefirna zrnca stavite u staklenku s mlijekom i ostavite da fermentira. Za 24 sata dobit ćete superzdravi napitak koji možete miksati u frape s voćem ili povrćem.
- Upravo se redovitom pijenju kefira pripisuju dugovječnost i dobro zdravlje žitelja Kavkaza. Kremasta konzistencija i kiselkasto osvježavajući okus čine ovaj napitak popularnim odabirom i kod nas - kaže Sandra Krstev Barać, nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr i dodaje:
- Za pripremu će vam biti potrebna tzv. kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, a sadrže mikroorganizme potrebne da se mlijeko fermentira u kefir. Kefirna zrna mogu se nabaviti od prijatelja i poznanika ili jednostavno uspostavite preko interneta kontakt s osobom koja će vam ih spakirati (na primjer, u plastičnu vrećicu s malo mlijeka) i poslati - objašnjava.
Za pripremu kefira najbolje je upotrijebiti mlijeko koje je što manje prerađeno. Trajna mlijeka nisu najbolji izbor. Kefirna zrnca sve su popularnija na društvenim mrežama tako da se mogu zatražiti i u jednoj od grupa na Facebooku.
- Za pripremu kefira potrebno je u staklenku uliti mlijeko i dodati kefirna zrnca u omjeru žličice zrnaca na šalicu mlijeka. Bez miješanja staklenku treba lagano poklopiti tako da dobije zdraka i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 24 sata, tj. dok se mlijeko lagano ne zgusne i razvije blago kisele arome. Kefir se zatim procijedi i napitak se može odmah piti ili spremiti u hladnjak - objašnjava Sandra Krstev Barać te dodaje kako se kefirna zrnca mogu i spremiti za poslije.
- Kefirna zrnca možete isprati vodom i spremiti u staklenu posudu za pripremu novoga kefira. Dok god održavate kefirna zrnca zdrava, postupak možete ponavljati unedogled, a najbolji način za pružanje optimalnih uvjeta za rast i razmnožavanje zrnaca je da neprestano radite kefir. Masa zrnaca se pritom vrlo brzo povećava pa ćete ih već nakon sedam dana imati dovoljno da ih nekom darujete - ističe Sandra.
Kod kuće je lako napraviti i crème fraîche, masnije od običnog, gusto i superkremasto vrhnje bez kojeg ne mogu francuski slastičari. Koristi se za neodoljive kreme, deserte sa sirom, ali i mesne umake.
Domaća ricotta
Sastojci: 700 ml mlijeka, 200 ml slatkog vrhnja, prstohvat soli, žlica i pol soka od limuna
Priprema: Pomiješajte mlijeko, slatko vrhnje i sol pa kuhajte dok se ne počnu pojavljivati mjehurići. Zatim dodajte sok od limuna te miješajte dok se stvaraju grudice. Smjesu ulijte u gazom obloženu cjediljku i ostavite da se cijedi dva sata. Ricottu iskoristite za pripremu namaza ili je poslužite s voćem.
Aromatična majoneza
Sastojci: žumanjak, 50 finog octa, 50 ml suhog bijelog vina, 80 ml maslinova ili drugog kvalitetnog ulja, malo soli, papar, kopar
Priprema: U zdjeli pomiješajte sve sastojke, osim ulja. Polagano započnite dodavati ulje i istodobno žustro miješajte. Već nakon nekoliko minuta smjesa bi trebala postati čvrsta, gotovo bijela i tada je spremna za posluživanje. Na kraju dodajte sitno sjeckani kopar. Na isti način majonezu možete napraviti i pomoću miksera. Prema želji dodajte i ljutu papričicu te limun.
Crème fraîche
Sastojci: 2,5 dl slatkog vrhnja, žlica kiselog vrhnja
Priprema: Zagrijte 2,5 dl slatkog vrhnja, dodajte žlicu kiselog vrhnja pa izmiješajte i prebacite staklenku te je zatvorite, ali ne previše čvrsto kako bi zrak mogao cirkulirati. Ostavite preko noći na sobnoj temperaturi pa prebacite u hladnjak na sedam, osam sati.
Maslac i mlaćenica
Sastojci: svježe masnije mlijeko, malo vode
Priprema: Mlijeko prokuhajte i ostavite preko noći. Sutradan odvojite vrhnje i miksajte ga dok ne postane pjenasto. Dobivenu tekućinu, odnosno mlaćenicu sačuvajte. Ulijte malo vode u maslac i isperite ga. Procijedite, posolite prema ukusu i spremite u kalup ili posudu.
Mascarpone za deserte
Sastojci: 2 šalice punomasnog vrhnja, žlica soka od limuna
Priprema: U manjem loncu zagrijte vrhnje na temperaturu od 80 stupnjeva. Pazite da ne prokuha. Lagano kuhajte na toj temperaturi oko tri minute i zatim dodajte žlicu soka od limuna. Miješajte još tri minute, maknite s vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
Na cjediljku stavite gazu u tri sloja i izlijte ohlađeni mascarpone. Pustite da se cijedi u hladnjaku preko noći. Izvadite iz hladnjaka i domaći mascarpone je spreman za pripremu deserata - iskoristite ga za cheesecake ili ljupke slastice u čaši.
Kremasti sir sa začinskim biljem
Sastojci: 3 l mlijeka, sol, žličica limunske kiseline, dl kiselog vrhnja, 3 žlice maslinova ulja, žličica kajmaka, svježe začinsko bilje (vlasac, kopar...)
Priprema: Mlijeko zagrijte te čim provrije maknite s vatre i dodajte limunsku kiselinu (možete je zamijeniti limunovim sokom). Ostavite da se ohladi. Ostavite da se cijedi u posudi prekrivenoj gazom pa miksajte oko 15 minuta s uljem, vrhnjem, kajmakom i soli dok ne postane kremasto. Dodajte sjeckano začinsko bilje, a sirutku sačuvajte.
Koktel sa sirutkom
Sastojci: litra mlijeka, limun, sok od ananasa, korijen đumbira od jednog centimetra
Priprema: U posudu ulijte litru mlijeka i grijte je gotovo do vrenja. Umiješajte limunov sok i pustite da se ohladi. Talog koji dobijete je sir, a tekućinu procijedite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana. Za bolji okus pomiješajte je sa sokom od ananasa ili čajem od đumbira - narežite đumbir i prokuhajte ga.
Domaći voćni jogurt
Sastojci: 2 litre mlijeka, 200 ml jogurta, kompot ili džem od šumskog voća, zaleđeno bobičasto voće
Priprema: Zakuhajte svježe mlijeko dok se ne digne pjena, zatim smanjite vatru i neka lagano vrije najmanje 2 minute. Ostavite dok ne bude mlako. Promiješajte 200 ml jogurta s malo toplog mlijeka pa umiješajte u preostalo mlijeko. Ulijte smjesu u zagrijanu vatrostalnu zdjelu i čvrsto zatvorite. Ostavite jogurt na toplome mjestu najmanje šest sati dok se ne zgruša. Poslužite s džemom ili kompotom te odleđenim bobičastim voćem.
Brza mlaćenica
Sastojci: 2,5 dl mlijeka, žlica limunova soka
Priprema: U otprilike 2,5 dl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji pet minuta. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite za pripremu slatkih i slanih jela.