Crème fraîche
Kod kuće je lako napraviti i crème fraîche, masnije od običnog, gusto i superkremasto vrhnje bez kojeg ne mogu francuski slastičari. Koristi se za neodoljive kreme, deserte sa sirom, ali i mesne umake.
Sastojci: 2,5 dl slatkog vrhnja, žlica kiselog vrhnja
Priprema: Zagrijte 2,5 dl slatkog vrhnja, dodajte žlicu kiselog vrhnja pa izmiješajte i prebacite staklenku te je zatvorite, ali ne previše čvrsto kako bi zrak mogao cirkulirati. Ostavite preko noći na sobnoj temperaturi pa prebacite u hladnjak na sedam, osam sati.
POGLEDAJTE VIDEO: Napravite kruh bez kvasca
Maslac i mlaćenica
Sastojci: svježe masnije mlijeko, malo vode
Priprema: Mlijeko prokuhajte i ostavite preko noći. Sutradan odvojite vrhnje i miksajte ga dok ne postane pjenasto. Dobivenu tekućinu, odnosno mlaćenicu sačuvajte. Ulijte malo vode u maslac i isperite ga. Procijedite, posolite prema ukusu i spremite u kalup ili posudu.
Mascarpone za deserte
Sastojci: 2 šalice punomasnog vrhnja, žlica soka od limuna
Priprema: U manjem loncu zagrijte vrhnje na temperaturu od 80 stupnjeva. Pazite da ne prokuha. Lagano kuhajte na toj temperaturi oko tri minute i zatim dodajte žlicu soka od limuna. Miješajte još tri minute, maknite s vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
Na cjediljku stavite gazu u tri sloja i izlijte ohlađeni mascarpone. Pustite da se cijedi u hladnjaku preko noći. Izvadite iz hladnjaka i domaći mascarpone je spreman za pripremu deserata - iskoristite ga za cheesecake ili ljupke slastice u čaši.
Brza mlaćenica
Sastojci: 2,5 dl mlijeka, žlica limunova soka
Priprema: U otprilike 2,5 dl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji pet minuta. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite za pripremu slatkih i slanih jela.
Koktel sa sirutkom
Sastojci: litra mlijeka, limun, sok od ananasa, korijen đumbira od jednog centimetra
Priprema: U posudu ulijte litru mlijeka i grijte je gotovo do vrenja. Umiješajte limunov sok i pustite da se ohladi. Talog koji dobijete je sir, a tekućinu procijedite u staklenku i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana. Za bolji okus pomiješajte je sa sokom od ananasa ili čajem od đumbira - narežite đumbir i prokuhajte ga.