Pita od sira i začinskog bilja
Sastojci: 375 g brašna, jaje, 2 žlice maslaca (ili masti), sol, svežanj začinskog bilja (kopar, peršin, celer, koromač), 2 jaja, 100 g svježeg sira, 100 g kiselog vrhnja, sol, papar
Priprema: Pomiješajte brašno s jajetom, solju, vodom i otopljenim maslacem. Izradite tijesto, oblikujte kuglu i nauljite je te ostavite pola sata. Pomiješajte sjeckano bilje, sir i vrhnje pa začinite. Rasprostrite stolnjak i pobrašnite ga. Prebacite dio tijesta na sredinu, rastanjite ga valjkom, a zatim razvucite dok ne postane prozirno pa ga poškropite uljem.
Stavite po cijeloj dužini razvučene kore s jedne i druge strane nadjev. Zamotajte dvije savijače, prerežite tijesto po sredini i rastavite ih. Utisnite prstima krajeve. Premažite lim za pečenje uljem i zamotajte dva zvrka od nadjevenog tijesta. Na isti način razvucite i drugi dio tijesta, nadjenite savijače i zamotajte. Prebacite na lim i premažite uljem. Pecite na 200°C oko 45 minuta.
Složenac od kokošjeg mesa
Sastojci: 500 g kokoši, 2 dl kiselog vrhnja, 2 jaja, sol, papar, crvena paprika, 3-4 kisela krastavca, žlica sjeckanog peršina, 2 mrkve, luk, 2-3 ploške staroga kruha, prstohvat curryja, šalica kuhanog zrnja kukuruza
Priprema: Kokošje meso skuhajte dok ne omekša. Skinite mu kožu i očistite kosti pa usitnite nožem ili u električnoj sjeckalici. Na ulju prepržite sjeckani luk, dodajte mrkvu i papriku narezanu na manje koce. Nastavite pirjati dok povrće ne omekša. Začinite solju i paprom, dodajte kukuruz, po potrebi zalijte s malo tekućine u kojoj se kuhalo meso i kuhajte još pet minuta.
Ubacite meso, prepržite ga s povrćem i maknite s vatre. Kruh namočite u temeljac pa ga umiješajte u smjesu. Dodajte sjeckane krastavce, peršin i prstohvat curryja te smjesu posložite u duguljasti kalup premazan uljem. Prelijte umućenim jajima i vrhnjem te pecite na 180°C oko 40 minuta.
Punjeni krumpir s kremastim umakom
Sastojci: 6 većih krumpira, maslinovo ulje, kim, sol, 150 g svježeg sira, 2 dl kiselog vrhnja, vlasac, papar, 2 češnja češnjaka, luk, žlica maslaca, manja tikvica, 3 mini rajčice
Priprema: Krumpir operite, očistite ljusku kuhinjskom četkom i zarežite ga u križ. Premažite krumpir maslinovim uljem, pospite kimom i začinskom solju. Omotajte svaki krumpir u aluminijsku foliju i posložite na lim. Zagrijte pećnicu na 220°C i pecite krumpir oko 35 minuta, dok unutrašnjost krumpira ne bude mekana kad ga ubodete vilicom.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Ogulite i nasjeckajte tikvicu. Ocijedite i prepržite na otopljenom maslacu pet minuta pa dodajte protisnuti češnjak. Pirjajte kratko dok sva tekućina ne ispari. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umiješajte svježi sir i vrhnje. Začinite solju, paprom i vlascem. Izmiješajte i nadjev umetnite u sredinu pečenoga krumpira. Dodajte u svaki plošku rajčice.
Gratinirani kupus
Sastojci: glavica crvenoga kupusa, luk, sol, papar, kim, temeljac, žlica gustina, 2 žlice ribanog sira, 2 dl vrhnja, 5 žlica krušnih mrvica, maslac ili mast
Priprema: Pirjajte luk dok ne omekša pa dodajte kupus. Za- činite solju i paprom, zalijte temeljcem i pirjajte oko 15 minuta dok kupus ne omekša. U posudi pomiješajte ribani sir, sol, papar, gustin i vrhnje. Na kraju pomiješajte krušne mrvice, rastopljeni maslac, sol i papar. U zdjelu za pečenje prebacite pirjano povrće i pospite ga smjesom od krušnih mrvica. Zapecite u zagrijanoj pećnici na 200°C.
Složenac sa šunkom
Sastojci: 500 g kiseloga kupusa, 5 krumpira, luk, žličica mljevene crvene paprike, žličica koncentrata od rajčice, 3 žlice ulja, žlica masti, 150 g dimljene šunke ili suhog mesa, sol, papar, kim, lovorov list, mesni temeljac
Priprema: Ogulite krumpir i narežite ga na veće komade. Posložite u posudu za pečenje premazanu uljem i stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Popržite ga na masti pa dodajte sjeckanu šunku. Pirjajte dok se ne zažuti, dodajte crvenu papriku, rajčicu i kupus.
Zalijte s malo vode, dodajte lovorov list, papar i kim te kuhajte na laganoj vatri poklopljeno oko 20 minuta. Zatim pomiješajte omekšali kupus i šunku s krumpirom u pećnici, zalijte temeljcem i vratite u pećnicu. Pecite dok kupus i krumpir ne omekšaju do kraja i ne dobiju rumenu boju.