To je to što me zanima!

Napravite ručak za 30 kuna: Donosimo vam 5 finih recepta

ODLIČNE KULINARSKE IDEJE: Pita od sira i začinskog bilja, složenac od kokošjeg mesa, punjeni krumpir s kremastim umakom, gratinirani kupus i složenac sa šunkom
Vidi originalni članak

Pita od sira i začinskog bilja

Sastojci: 375 g brašna, jaje, 2 žlice maslaca (ili masti), sol, svežanj začinskog bilja (kopar, peršin, celer, koromač), 2 jaja, 100 g svježeg sira, 100 g kiselog vrhnja, sol, papar

Priprema: Pomiješajte brašno s jajetom, solju, vodom i otopljenim maslacem. Izradite tijesto, oblikujte kuglu i nauljite je te ostavite pola sata. Pomiješajte sjeckano bilje, sir i vrhnje pa začinite. Rasprostrite stolnjak i pobrašnite ga. Prebacite dio tijesta na sredinu, rastanjite ga valjkom, a zatim razvucite dok ne postane prozirno pa ga poškropite uljem.

BOGAT ORASIMA I ČOKOLADOM Titov kolač: Recept za desert koji se prenosi generacijama

Stavite po cijeloj dužini razvučene kore s jedne i druge strane nadjev. Zamotajte dvije savijače, prerežite tijesto po sredini i rastavite ih. Utisnite prstima krajeve. Premažite lim za pečenje uljem i zamotajte dva zvrka od nadjevenog tijesta. Na isti način razvucite i drugi dio tijesta, nadjenite savijače i zamotajte. Prebacite na lim i premažite uljem. Pecite na 200°C oko 45 minuta.

Složenac od kokošjeg mesa

Sastojci: 500 g kokoši, 2 dl kiselog vrhnja, 2 jaja, sol, papar, crvena paprika, 3-4 kisela krastavca, žlica sjeckanog peršina, 2 mrkve, luk, 2-3 ploške staroga kruha, prstohvat curryja, šalica kuhanog zrnja kukuruza

Priprema: Kokošje meso skuhajte dok ne omekša. Skinite mu kožu i očistite kosti pa usitnite nožem ili u električnoj sjeckalici. Na ulju prepržite sjeckani luk, dodajte mrkvu i papriku narezanu na manje koce. Nastavite pirjati dok povrće ne omekša. Začinite solju i paprom, dodajte kukuruz, po potrebi zalijte s malo tekućine u kojoj se kuhalo meso i kuhajte još pet minuta.

Ubacite meso, prepržite ga s povrćem i maknite s vatre. Kruh namočite u temeljac pa ga umiješajte u smjesu. Dodajte sjeckane krastavce, peršin i prstohvat curryja te smjesu posložite u duguljasti kalup premazan uljem. Prelijte umućenim jajima i vrhnjem te pecite na 180°C oko 40 minuta.

Punjeni krumpir s kremastim umakom

Sastojci: 6 većih krumpira, maslinovo ulje, kim, sol, 150 g svježeg sira, 2 dl kiselog vrhnja, vlasac, papar, 2 češnja češnjaka, luk, žlica maslaca, manja tikvica, 3 mini rajčice

Priprema: Krumpir operite, očistite ljusku kuhinjskom četkom i zarežite ga u križ. Premažite krumpir maslinovim uljem, pospite kimom i začinskom solju. Omotajte svaki krumpir u aluminijsku foliju i posložite na lim. Zagrijte pećnicu na 220°C i pecite krumpir oko 35 minuta, dok unutrašnjost krumpira ne bude mekana kad ga ubodete vilicom.

SKUHAO TIM ZNANSTVENIKA Iskušajte recept za ovčji gulaš zapisan prije čak 4000 godina

Za to vrijeme pripremite nadjev. Ogulite i nasjeckajte tikvicu. Ocijedite i prepržite na otopljenom maslacu pet minuta pa dodajte protisnuti češnjak. Pirjajte kratko dok sva tekućina ne ispari. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umiješajte svježi sir i vrhnje. Začinite solju, paprom i vlascem. Izmiješajte i nadjev umetnite u sredinu pečenoga krumpira. Dodajte u svaki plošku rajčice.

Gratinirani kupus

Sastojci: glavica crvenoga kupusa, luk, sol, papar, kim, temeljac, žlica gustina, 2 žlice ribanog sira, 2 dl vrhnja, 5 žlica krušnih mrvica, maslac ili mast

Priprema: Pirjajte luk dok ne omekša pa dodajte kupus. Za- činite solju i paprom, zalijte temeljcem i pirjajte oko 15 minuta dok kupus ne omekša. U posudi pomiješajte ribani sir, sol, papar, gustin i vrhnje. Na kraju pomiješajte krušne mrvice, rastopljeni maslac, sol i papar. U zdjelu za pečenje prebacite pirjano povrće i pospite ga smjesom od krušnih mrvica. Zapecite u zagrijanoj pećnici na 200°C.

Složenac sa šunkom

Sastojci: 500 g kiseloga kupusa, 5 krumpira, luk, žličica mljevene crvene paprike, žličica koncentrata od rajčice, 3 žlice ulja, žlica masti, 150 g dimljene šunke ili suhog mesa, sol, papar, kim, lovorov list, mesni temeljac

Priprema: Ogulite krumpir i narežite ga na veće komade. Posložite u posudu za pečenje premazanu uljem i stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C. Očistite i sitno nasjeckajte luk. Popržite ga na masti pa dodajte sjeckanu šunku. Pirjajte dok se ne zažuti, dodajte crvenu papriku, rajčicu i kupus.

Zalijte s malo vode, dodajte lovorov list, papar i kim te kuhajte na laganoj vatri poklopljeno oko 20 minuta. Zatim pomiješajte omekšali kupus i šunku s krumpirom u pećnici, zalijte temeljcem i vratite u pećnicu. Pecite dok kupus i krumpir ne omekšaju do kraja i ne dobiju rumenu boju.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • manuela72 18.07.2020.

    Ko zna zasto se zove titov kolac

  • ZnamoDaSmeta 18.07.2020.

    2 glavice luka očistiti i usitniti ( koristim sjeckalicu a može i ručno) u manji lonac sa ručkom stavim za prst ulja i dinstani luk uz dodatak iglica ružmarina malo bosiljka i malo timjana, nna laganoj vatri cca 10 minuta. Možete i dodati svježi paradajz usitnjeni koji se krčka sve zajedno dok se ne rastopi. Kada je sve gotovo dodam tunu iz dvije konzerve ulje procijedi ako je potrebno. To se krčka još 20 tak minuta ( može se dodati i paradajz iz tetrapaka) dodati soli po potrebi. Tuna je najjeftinija iz Kauflanda cca8,50 kuna, uz to skuham špagete cca 5 kuna pola kile. Imam ručak za cca 21 kunu a nas dvoje to ne možemo pojesti odjednom nego ostane i za večeru. U slast.

  • sanja985 18.07.2020.

    nizi jedan recept od ovih nebi iskoristila.....losa su vam ta jela....ima puno boljih izbora

Komentiraj...
Vidi sve komentare