Ova fina torta od jagoda je mješavina pudinga i biskvita, sve u jednom. Idealna je za romantične godišnjice ili za Valentinovo. Često ju zovu i romantičnom tortom. Može se poslužiti topla, uz malo vašeg omiljenog sladoleda.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sastojci:
2 šalice narezanih jagoda
2 žlice bijelog šećera
1 žlica limunovog soka
½ šalica neslanog maslaca
2 šalice višenamjenskog brašna
½ šalica bijelog šećera
1 žličica praška za pecivo
½ žličica sode bikarbone
½ žličica soli
1 šalica mlaćenice sobne temperature
1 ½ žličica ekstrakta vanilije
Recept:
1. Pomiješajte jagode, 2 žlice šećera i limunov sok u zdjeli srednje veličine. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta.
2. Stavite maslac u tavu od lijevanog željeza promjera oko 25 cm. Stavite tavu u pećnicu i zagrijte na 175 stupnjeva. Neka se maslac topi dok se pećnica zagrijava.
3. U međuvremenu pomiješajte brašno, 1/2 šalice šećera, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u velikoj zdjeli dok se temeljito ne sjedine.
4. Pažljivo izvadite tavu iz pećnice. Nagnite tavu lijevo desno, sve dok se maslac ne rasporedi ravnomjerno. U smjesu brašna ulijte preostali otopljeni maslac. Stavite tavu sa strane da se malo ohladi. Smjesi brašna i maslaca dodajte mlaćenicu i vaniliju. Miješajte. Ulijte smjesu u tavu i rasporedite ju ravnomjerno. Zatim stavite jagode i prelijte ih njihovim sokom.
5. Vratite tavu natrag u pećnicu i pecite oko 30 do 40 minuta. Ohladite 5 minuta prije posluživanja. Poslužite toplo, uz sladoled.