Žumanjak u majonezi omogućuje povezivanje ulja i vode, a iako je i domaća verzija majoneze kalorična, ipak je zdravija od kupovne. Isprobajte recept kod kuće
Vidi originalni članak
Važnu ulogu u nastanku majoneze ima žumanjak jajeta, jer omogućuje spajanje ulja i vode. U pravilu, osnovni sastojci majoneze su ulje, žumanjak, senf, sol te ocat ili limunov sok. No, ukusnu majonezu moguće je napraviti i bez senfa kako je to primjerice činio chef Antonin Carême, koji je u devetnaestom stoljeću kuhao za slavne, pa je čak napravio i Napoleonovu vjenčanu tortu. Slavni chef radio je majonezu bez senfa koristeći maslinovo ulje koje je dodavao drvenom žlicom.
Želite li se na jednostavan i brz način iskušati u pravljenu majoneze bez senfa isprobajte naš recept koji zahtijeva tek 4 sastojka: maslinovo ulje, jaja, balzamični ocat i sol.