Jabukovača ili cider omiljeno je zimsko piće koje će nas ugrijati gotovo isto kao i dobro staro kuhano vino. Možete je uz malo truda napraviti i kod kuće. Uzmite si dva sata vremena.
TREBA VIDJETI (Branimir Markota na svojoj plantaži uzgaja nekoliko vrsta jabuka):
U lonac je potrebno uliti 3 litre vode, pa dodati opranu i na četvrtinu narezanu kilu jabuka te jednu naranču. Začinite sa 100 g smeđeg šećera, 4 štapića cimeta, 2 žličice cijelog klinčića i 1/4 žličice muškatnog oraščića. Pustite da zakipi i kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena uz povremeno miješanje i uživajte u mirisima.
Kad su jabuke omekšale, zgnječite ih drobilicom za krumpir, pa isto napravite i s narančom, ali prvo joj uklonite koru. Sve kuhajte još sat vremena, dodajte rum i ostavite da se ohladi. Procijedite kroz gazu u bocu ili stakleni vrč pa stavite u hladnjak na najviše sedam dana.
Jabukovaču možete piti toplu ili hladnu, a možete joj dodati i malo ruma, votke, šampanjca te napraviti zanimljivi i lagani koktel koji će oduševiti sve goste.