Konzervanse, aditive i jake začine izbjegavajte te koristite namirnice bogate omega 3 masnoćama, koje su dobre za dlaku ljubimaca. Birajte ječam, zob, proso, kvinoju i smeđu rižu. Zobene pahuljice pomiješajte s integralnim brašnom, jajem, žlicom maslinova ulja i pola naribane jabuke. Oblikujte kekse i pecite na 180°C oko 20 minuta.
Za mačke birajte manje modle pa ih pripremite od tunjevine, lososa, skuše ili pržene jetrice na maslacu. Usitnjenu ribu ili meso pomiješajte s istom količinom brašna, jajima i malo svježeg peršina. Ohlađene kolačiće poslužite ljubimcima. Za blagdanski ugođaj naribajte u kekse malo jabuke i mrkve te dodajte prstohvat cimeta.
Mnogo pasa ne podnosi laktozu, pa količinu kravljeg mlijeka u keksima smanjite ili zamijenite s bademovim ili rižinim mlijekom. Iskoristite zalihe kukuruznih i zobenih pahuljica pa ih sameljite i pomiješajte s integralnim brašnom i jajem. U smjesu možete dodati i izmiksane sjemenke buče, suncokreta, sezama i chiu.
Uz brašno, u kekse umiješajte palentu, skuhanu i pasiranu mrkvu, špinat, bundevu, brokulu, batat ili kuhano povrće iz juhe. Povežite s jajima, mlijekom ili mesnim temeljcem. Od masnoća koristite suncokretovo i maslinovo ulje te obični, kokosov ili maslac od kikirikija.
Osnovni recept za kekse od brašna, jaja i mesnog temeljca po izboru, ovisno o tome što kućni ljubimac voli, obogatite usitnjenom slaninom, komadićima mesa, sira, namazom od slanine, jetrima, ribom ili povrćem i voćem.
Pseće poslastice
Sastojci:
- šalica (2 dl) pirea od bundeve
- 1/4 šalice maslaca od kikirikija
- 2 velika jaja
- 1/2 šalice zobi
- 2 šalice brašna
- mrkva
- tikvica
- šalica baby špinata
Priprema:
Izmiksajte pire od bundeve, maslac od kikirikija i jaja. Postepeno dodavajte zobene mekinje i brašno neprestano miješajući. Ako se tijesto još lijepi pod prstima dodajte još malo brašna. Umiješajte naribanu i ocijeđenu tikvicu i mrkvu te sitno nasjeckani špinat.
Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od 1 cm. Oblikujte kekse utiskivajući kalupe tj. izrezivače za kekse i stavite ih na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 20 minuta.