Hladna juha od cikle inače potječe iz Litve gdje se često poslužuje uz kuhana jaja narezana na četvrtine, a poslužuju ju i uz kuhane krumpire s maslacem. U nastavku pročitajte koji sastojci vam trebaju i kako se priprema.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sastojci
- 1 litra kefira (može i čvrsti jogurt ili grčki jogurt)
- 0.3-0.5 litre mineralne vode
- 4-5 glavica kuhane cikle
- 1 salatni krastavac
- puno svježeg kopra
- sol i papar (po ukusu)
- kuhana jaja (količina po želji)
- krumpir (po želji)
- mladi luk ili vlasac (po želji)
Recept:
Ako ste već kupili kuhanu ciklu, ne brinite, a ako imate svježu ciklu, skuhajte ju ovako: Operite ju bez guljenja pa ciklu u kori stavite kuhati u lonac s vodom. Kuhajte ju oko sat vremena, dok ne omekša (ubodite vilicu u glavicu cikle, tako ćete znati da je kuhana).
Pustite da se ohladi pa ju onda ogulite (kora će se tako skidati puno lakše).
Pripremite veću posudu u kojoj ćete sve pomiješati. Ova juha se neće kuhati, pa to može biti i staklena posuda ili nešto slično.
Ogulite krastavac. Polovicu narežite na kockice, a ostatak naribajte na ribež.
Pola kuhanih cikli također narežite na kockice, a ostatak naribajte.
Narežite kopar.
Sve sastojke stavite u veću posudu i zalijte s kefirom ili jogurtom.
Dodajte sol i papar po vašem ukusu.
Dodajte mineralnu vodu i sve dobro promiješajte (nemojte umjesto mineralne vode dodati običnu vodu jer okus neće biti isti).
Poslužite s kuhanim jajima narezanima na četvrtine.
Ako želite, možete dodati i na sitno nasjeckani mladi luk. Ova juha se često jede i s kuhanim krumpirima, dok su još topli. Dobar tek!