Punč u prijevodu znači "pet" jer se njegov izvorni recept sastojao od pet sastojaka - alkohola, šećera, limuna, vode i čaja (ili začina). U Veliku Britaniju je stigao iz Indije, a potom se njegovo ispijanje proširilo Europom i svijetom.
Prvi zapisi o ovom aromatičnom napitku pojavili su se u britanskim dokumentima 1632. godine. U početku su temelj punča bili rakija ili vino, ali 1655. godine to se promijenilo, glavnu ulogu dobio je rum s Jamajke.
Danas postoji nebrojeno recepata, od alkoholnih do bezalkoholnih, a ovdje je jedan koji bi mogli nazvati donekle klasičnim.
Sastojci:
- 0.5 l crnog vina
- 2 dl crnog čaja
- 2 dl ruma
- 1 štapić cimeta
- 1 vanilin šećer
- 200 g smeđeg šećera
- 5 klinčića
- 1 naranča
- 2 dl vode
- med po želji
Priprema:
Napravite 2 dl crnog čaja (ne ostavljajte ga više od 2 minute potopljenog s vrućom vodom). Stavite vino, rum i vodu zagrijavati i dodajte im cimet, vanilin šećer, kriške naranče i klinčić. Kada se dobro zagrije, dodajte unutra crni čaj.
Procijedite i dodajte med prema želji.
*recept je preuzet sa stranice gastro.hr
VIDI OVO! HOROSKOP: Uz ova 3 znaka nikad nema mira, uvijek je drama. Jeste li Vi jedan od njih?