Postoje dva načina kako da odmastite premasnu juhu. Prvi je da pričekate da se ohladi ili da ju stavite u hladnjak. Nakon nekoliko sati na vrhu juhe će se stvorit sloj masnoće. Tada je samo pokupite žlicom i bacite.
POGLEDAJTE VIDEO: Ukusna juha
No postoji i jedan puno brži način. Na premasnu juhu stavite list zelene salate, pričekajte kratko, do pola minute, izvadite ga i bacite. List salate pokupit će višak masti. Možete ponavljati ovo više puta dok juha ne bude masna onoliko koliko želite.
Na isti način možete odmašćivati i masne umake.
Želite li u startu biti sigurni da vam juha neće biti masna, otklonite većinu masti s mesa, ali nemojte ipak sve jer tada juha neće biti ukusna. Ako stavljate piletinu, maknite većinu kožice, ili na junetini masne dijelove.
Top-trikovi za super juhu:
- Prerijetka juha - postat će gušća dodate li joj malo krušnih mrvica ili naribanog oguljenog krumpira. Ako dodajete krumpir pustite da se kuha još 10-ak minuta.
- Preslana juha - stavite 2-3 oguljena krumpira, skuhajte i potom ih izvadite. Možete dodati i decilitar do dva vode.
- Okruglice od griza - bit će velike i lijepe ako na vrh noža u smjesu dodate sode bikarbone.
- Juhu nikad nemojte kuhati na prejakoj vatri jer će voda tada prebrzo ispariti, a meso ostati suho. Krčkajte je na laganoj vatri, tako da lagano baca 'ključ' na površini.
- Juha će biti ukusnija ako u nju stavite više vrsta različitog mesa, npr. junetinu, piletinu i janjetinu zajedno.
- Što više povrća stavite u juhu, to će biti ukusnija. Samo imajte na umu vrijeme kuhanja različitog povrća. Celer će se kuhati duže i možete ga odmah staviti s mesom, mrkva nešto kraće, a brokula će biti kuhana već za 10 minuta.