Već godinu dana plaćamo eurima, ali izgleda da se baš i nismo naviknuli. Dokazuje i to da se u kafićima ostavljaju nešto veće napojnice nego u vrijeme kad je vladala kuna. Odnosno, gosti "zaokružuju" račun pa nerijetko ostave 50 centi, pa i euro, što je između 3,77 i 7,53 kune, dok se nekad ostavljala po kuna do tri. Naravno, sve ovisi o lokaciji, ponudi i osoblju. Upitali smo zagrebačke ugostitelje i konobare kakva je napojnica danas u odnosu na već pretprošlu godinu.
POGLEDAJTE VIDEO: Ugostitelji o napojnicama
- Gosti definitivno ostavljaju veće napojnice ako ćemo ih preračunavati u kune. Prije ako je račun bio 8 kuna, gostili bi zaokružili na 9 ili 10, za račun od 12 kuna ostavili bi 15. Napojnice su u prosjeku iznosile između 70 i 100 kuna, a sad su, barem kod nas, minimalno 15 eura. Iz smjene ponekad izađem i s 30 eura, što je gotovo 230 kuna - kaže nam konobar Zoran Klarić iz Caffe bara Epik u Zagrebu dodajući kako gosti često "zaokružuju" na gore.
- Imate i slučajeva gdje je račun 6 i nešto sitno pa zaokruže na deset eura. Mislim da ljudi još nemaju osjećaj za eure i da je jedan euro zapravo gotovo 10 kuna. To se posebice odnosi na kovanice. To će tako sigurno biti još neko vrijeme. Nije isti osjećaj imati 10 eura u novčanici i kovanicama. Možda to ima veze i s cijenama jer je sve skuplje. Nekad si s kunom, dvije imao za slanac. Danas skoro ništa ne košta manje od eura - smatra Zoran, koji se nedavni vratio s rada na građevini iz Njemačke, a prije je u ugostiteljstvu radio po cijelom Zagrebu i u sezoni.
- Naši konobari preko tjedna u jednoj smjeni ostvare po 29 eura napojnica, a preko vikenda one se penju i do 50 eura. Po mojoj procjeni, gosti ostavljaju 30 posto više za konobare u odnosu na godine kada smo plaćali u kunama - kaže Matija.
Ipak, budući da su troškovi života porasli, veća napojnica ne znači puno zato što su troškovi života porasli.
Ima i onih koji ne primjećuju veće razlike u ostavljanju napojnice.
- Ne primjećujemo neku razliku u napojnici sad i prije eura. Kad se preračuna, mi dnevno u smjeni imamo bakšiš od 10 do maksimalno 15 eura (Između 75,35 i 113,02 kune). Izuzeci su fešte ili održavanje koncerata u Areni, kad u večernjim satima bude nešto više gostiju. Prije bismo iz smjene izašli s otprilike sto kuna. Ipak, nekad ste s tih 100 kuna mogli kupiti više toga nego danas - kažu nam konobari iz malog kvartovskog kafića Caffe bar Brooklyn u Zagrebu.
Situacija u popularnim noćnim klubovima s napojnicama je svakako drugačija nego u dnevnim kafićima, a Joža Fordić iz jednog popularnog zagrebačkog noćnog kluba otkrio nam je o kojim se iznosima radi.
- Iako bakšiš uvelike ovisi o večeri, neki dnevni prosjek kroz godinu nam je oko 200 eura. Znalo se dogoditi da imam 600 eura iz jedne večeri, dok nekad odem doma sa 60-ak eura. Najviše zaradimo tijekom prosinca, jer tad ljudi najviše izlaze, dok je siječanj u prosjeku najslabiji - kaže Joža, koji u klubu radi vikendom.
Od ove godine može i na kartice
Od 1.1. ove godine napojnice možemo plaćati i karticama. Napojnice su i dalje dobrovoljne i neoporezive do iznosa od 3.360 eura godišnje po osobi (djelatniku u ugostiteljstvu), a iznos ostavljenih napojnica iznad neoporezivog dijela oporezivat će se po stopi poreza na dohodak.
- Gost koji plaća račun gotovinom ili karticom procjenjuje želi li ostaviti napojnicu i u kojem iznosu. Ako ostavlja napojnicu odabire iznos koji može sam unijeti ili ga konobar može unijeti umjesto gosta. Napojnica se povezuje uz izdani račun te se evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njezina davanja – gotovina ili kartica. Na računu se ne prikazuje iznos napojnice, no konobar može izdati i slip na kojemu je vidljiv iznos računa i napojnice. Na prijavu napojnica primjenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma. Sveukupni iznos primljenih napojnica na kraju mjeseca se raspoređuje među osobljem na temelju dogovora između djelatnika i poslodavca - rekli su nam iz Hrvatske gospodarske komore.