Naopaki kolači ime duguju načinu pripreme - na dno posude za pečenje stavlja se voće, na koje se ulijeva smjesa za biskvit. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat fantastičan
Vidi originalni članak
Sastojci:
- ulje
- 3/4 šalice šećera
- 1/4 šalice vode
- 3 šalice jabuka narezanih na tanke ploške
- 1/4 šalice nasjeckanih oraha
za biskvit:
- 200 g brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 2/3 šalice šećera
- 3 žlice maslaca
- 2 žumanjka
- žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice mlijeka
- 3 bjelanjka
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 170°C pa namastite okrugli kalup za tortu. Pomiješajte tri četvrtine šalice šećera s četvrtinom šalice vode i ugrijte na umjereno jakoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi. Ulijte u lim za pečenje. Preko toga u krug poredajte kriške jabuka. Pospite orasima i ostavite sa strane.
Pripremite biskvit. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa promiješajte. Mikserom istucite dvije trećine šalice šećera i maslac. Dodajte žumanjke i vaniliju pa još izmiksajte. Umiješajte brašno i mlijeko. Istucite bjelanjke i dodajte ih u smjesu za biskvit. Premažite preko jabuka i pecite 35 minuta. Kad je kolač gotov, izokrenite ga na tanjur i poslužite.