To je to što me zanima!

Namirnice koje trebate jesti krajem ljeta: Rajčice su super za imunitet, a za probavu su šljive

Preporučuje se jesti što više salate, posebno zelene, endivije, matovilca i crvenog radiča, te krastavca, kojima je upravo sezona. Kraj kolovoza je doba sočnih rajčica koje sada dobivaju puni okus, te paprike
Vidi originalni članak

Kraj ljeta idealno je vrijeme za to da nastavimo jačati imunitet uoči jeseni i sezone prehlada, jer su tržnice iznimno bogate voćem i povrćem koje je tek dozrelo i prava je riznica vitamina i minerala. Uvijek birajte namirnice koje rastu lokalno, jer tako skraćujemo put od voćnjaka ili polja do stola i vrijedni nutrijenti neće se gubiti tijekom prijevoza ili skladištenja, savjetuju nutricionisti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovo je i dobro vrijeme da dio tih vrijednih namirnica pohranite u zamrzivač, kako biste osigurali zalihe koje možete koristiti zimi.

ZA ZDRAVLJE CRIJEVA Voće i povrće koje ne trebamo guliti, neka će vas iznenaditi

Preporuka je da konzumiramo pet obroka voća i povrća na dan. Jedan obrok čini jedna voćka, jedna šalica voća ili jedna zdjelica voćne salate, ili zdjelica narezanog povrća. Prednosti voća najbolje ćete iskoristiti ako ga jedete sirovog i u komadu, jer ćete tako iskoristiti vlakna, koja su iznimno važna za zdravu probavu. Među voćem kojem je upravo došlo vrijeme su dinje i lubenice, smokva, šljiva, kruška, breskva, marelica te ljetno grožđe.

Preporučuje se jesti što više salate, posebno zelene, endivije, matovilca i crvenog radiča, te krastavca, kojima je upravo sezona. Kraj kolovoza je doba mesnatih, sočnih rajčica koje sada dobivaju puni okus, te paprike. Zajedno obiluju C vitaminom, pa ih je dobro jesti sirove, no svakako skuhajte i šalšu od rajčica. Kuhanjem se podiže iskoristivost likopena za organizam, antioksidansa koji je zaslužan za zaštitu srca, usporavanje starenja, pa čak i zaštitu od nekih vrsta raka. Želite li uštedjeti na kalorijama, kombinirajte šalšu s tikvicama koje ste narezali kao špagete, umjesto tjestenine.

Vrijeme je buče, mahuna i boba koje možete iskoristiti kao osnovu za povrtna variva. Dodajte im krumpir, mrkvu, celer i peršin iz vrta.

Tikvice s rajčicom i češnjakom

Sastojci:

3 zelene tikvice, 4 rajčice, 1 luk, 3 režnja češnjaka, malo soli i papra, malo sjeckanog peršina, 2 žlice maslinovog ulja, decilitar vode, 100 grama suhih špageta

Priprema: 

Tikvice očistite, operite i narežite na kockice. Rajčice prelijte vrućom vodom, pa ogulite koru i narežite ih na kriške. U dublju tavu ulijte 2 žlice maslinovog ulja, pa ubacite luk nasjeckan na kockice i malo ga prodinstajte. Kad omekša, ubacite tikvice i rajčice te dodajte peršina i češnjaka po želji. Dodajte jedan decilitar vode, posolite i ostavite da se pirja, 30 minuta. Tijekom kuhanja povremeno protresite posudu. U međuvremenu, skuhajte špagete po preporuci s kutije. Kad servirate povrće sa špagetima na tanjur, po želji ga možete posuti ribanim slanim sirom.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mars7 02.09.2024.

    Volim rajcice s Malo soli

Komentiraj...
Vidi sve komentare