Kraj ljeta idealno je vrijeme za to da nastavimo jačati imunitet uoči jeseni i sezone prehlada, jer su tržnice iznimno bogate voćem i povrćem koje je tek dozrelo i prava je riznica vitamina i minerala. Uvijek birajte namirnice koje rastu lokalno, jer tako skraćujemo put od voćnjaka ili polja do stola i vrijedni nutrijenti neće se gubiti tijekom prijevoza ili skladištenja, savjetuju nutricionisti.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ovo je i dobro vrijeme da dio tih vrijednih namirnica pohranite u zamrzivač, kako biste osigurali zalihe koje možete koristiti zimi.
Preporuka je da konzumiramo pet obroka voća i povrća na dan. Jedan obrok čini jedna voćka, jedna šalica voća ili jedna zdjelica voćne salate, ili zdjelica narezanog povrća. Prednosti voća najbolje ćete iskoristiti ako ga jedete sirovog i u komadu, jer ćete tako iskoristiti vlakna, koja su iznimno važna za zdravu probavu. Među voćem kojem je upravo došlo vrijeme su dinje i lubenice, smokva, šljiva, kruška, breskva, marelica te ljetno grožđe.
Preporučuje se jesti što više salate, posebno zelene, endivije, matovilca i crvenog radiča, te krastavca, kojima je upravo sezona. Kraj kolovoza je doba mesnatih, sočnih rajčica koje sada dobivaju puni okus, te paprike. Zajedno obiluju C vitaminom, pa ih je dobro jesti sirove, no svakako skuhajte i šalšu od rajčica. Kuhanjem se podiže iskoristivost likopena za organizam, antioksidansa koji je zaslužan za zaštitu srca, usporavanje starenja, pa čak i zaštitu od nekih vrsta raka. Želite li uštedjeti na kalorijama, kombinirajte šalšu s tikvicama koje ste narezali kao špagete, umjesto tjestenine.
Vrijeme je buče, mahuna i boba koje možete iskoristiti kao osnovu za povrtna variva. Dodajte im krumpir, mrkvu, celer i peršin iz vrta.
Tikvice s rajčicom i češnjakom
Sastojci:
3 zelene tikvice, 4 rajčice, 1 luk, 3 režnja češnjaka, malo soli i papra, malo sjeckanog peršina, 2 žlice maslinovog ulja, decilitar vode, 100 grama suhih špageta
Priprema:
Tikvice očistite, operite i narežite na kockice. Rajčice prelijte vrućom vodom, pa ogulite koru i narežite ih na kriške. U dublju tavu ulijte 2 žlice maslinovog ulja, pa ubacite luk nasjeckan na kockice i malo ga prodinstajte. Kad omekša, ubacite tikvice i rajčice te dodajte peršina i češnjaka po želji. Dodajte jedan decilitar vode, posolite i ostavite da se pirja, 30 minuta. Tijekom kuhanja povremeno protresite posudu. U međuvremenu, skuhajte špagete po preporuci s kutije. Kad servirate povrće sa špagetima na tanjur, po želji ga možete posuti ribanim slanim sirom.