To je to što me zanima!

Namirnice koje ne treba držati u hladnjaku: Rajčica, maslac...

Ako u hladnjaku držite avokado i šljive, radite veliku grešku. Ne samo da neće duže izdržati već će izgubiti svoje nutrijente. Ovih osam namirnica je bolje držati van hladnjaka
Vidi originalni članak

Iako su hladnjaci čuvari hrane kao što su jaja i mlijeko, oni zapravo nisu potrebni za pohranjivanje svih vrsta namirnica. Ali kako ćete znati koji proizvodi mogu preživjeti na sobnoj temperaturi, a koji ne mogu?

Ovih 8 namirnica bolje je držati na sobnoj temperaturi, nego u hladnjaku:

Rajčice

Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice.

Slani namazi 

Slane namazi poput maslaca od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da će visoki udio soli u namazu spriječiti pojavu plijesni. jer sol djeluje kao konzervans.

Kečap (i većina drugih začinskih umaka)

Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili van hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz hladnjaka? Budući da je bogat natrijem, može se držati na polici oko mjesec dana.

'OBOŽAVAM OVAJ TRIK' Bez muke: Genijalni trik kako oguliti češnjak za par sekundi

Banane

Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na osobne preferencije. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi. 

Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura. 

Šljive

Šljive se ponašaju kao breskve kad su u frižideru - ne sazrijevaju, već venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.

Maslac

Prema Jeffu ​​Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi. 

- Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku - objasnio je.

ROK TRAJANJA Evo koliko možete čuvati koje meso u hladnjaku i zamrzivaču

Krastavci

Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • 25.06.2019.

    kako tko i što....šljive prošlogodišnje smo pretvorili u pekmez,rakiju i posušili i nema ih u frižideru već u podrumu,jabuke također pekmez i ostatak pojeli i napravili jabučni ocat i u podrumu,avokado ne kupujemo,banane se brzo pojedu ,paradajz je još u plasteniku ,kada dozrije uzimamo onoliko koliko se pojede,maslac je jedino u frižideru i slane namaze ne koristimo,izbjegavamo gotovu zasoljenu hranu,odnosno sol nam je u upotrebi u najmanjim količinama dnevno

  • ajetodoo 25.06.2019.

    Namirnice se ne čuvaju na sobnoj temperaturi, već na temperaturi špajze/smočnice ili podruma, znači ispod 18 stupnjeva, ali ne puno niže. Voće i povrće koje kupujemo, ubrano je nezrelo, pa mu treba još topline da dozrije, ali ne vručine, da uvene............... Pitajte mene, sve sam isprobao.

  • Tarapana_1 25.06.2019.

    A jaja?

Komentiraj...
Vidi sve komentare