Odabirete li bijeli krumpir za pripremu pirea, pečenih krumpira ili kao dodatak jelima, time dobivate manje zdravih nutrijenata nego da ste se odlučili na one crvene sorte. Znanstvenici tvrde da upravo oni imaju veće zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja krvnog tlaka i smanjivanja rizika malignih bolesti. Također, crvene sorte sadrže više polifenola te bolje djeluju na razine šećera u krvi, piše <a href="http://www.huffingtonpost.com/kristin-kirkpatrick-ms-rd-ld/foods-eating-wrong-mistakes_b_5940780.html?utm_hp_ref=healthy-living">Huffington Post. </a>
|
Foto: Fotolia
Kako dolaze hladniji dani, ljudi sve češće uživaju u kuhanim juhama. Sljedeći put kod pripreme juhe mrkvu nemojte sjeckati na komadiće, već je operite, ogulite i ostavite cijelu, jer tako se u njoj sačuva veća količina vitamina i minerala. Oni koji smatraju da je sirova mrkva puno bolja od kuhane se također varaju, jer studije pokazuju da se u kuhanom obliku karotenoidi iz nje lakše apsorbiraju u organizam.<br>
|
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Bez sumnje jedna od najboljih namirnica za ljudski organizam, brokula postaje sve popularnija u prehrani. Dokazano djeluje kao prevencija različitih oblika raka, no obrada na previsokoj temperaturi može uništiti većinu dobrih sastojaka u njoj. Studije pokazuju da je jedini siguran način da dobijete sve zdrave sastojke iz brokule kuhanje na pari.
|
Foto: Fotolia
Sjeckate li češnjak prije dodavanja u jela, time ne dobivate najbolje iz tog prirodnog antibiotika. Istraživanja pokazuju da je znatno bolje drobiti ili gnječiti češnjak te ga ostaviti da stoji desetak minuta prije korištenja u jelu, jer se na taj način lakše otpušta enzim alicin koji djeluje na prevenciju srčanih bolesti.
|
Foto: Dreamstime
Način na koji Britanci piju čaj se definitivno ne preporučuje, pokazuju studije prema kojima dodavanje mlijeka u čaj oduzima neke od kardiovaskularnih dobrobiti tog napitka. Osim toga, najčešća greška koju ljudi rade je dodavanje meda i limuna u vrući čaj. Temperatura uništava vitamin C i antioksidanse, pa ih treba dodavati u topli ili još bolje mlaki čaj.
|
Foto: Dreamstime
Dijetalni preljev za salatu bez masnoća u teoriji zvuči kao dobra ideja, no znanstvenici tvrde kako je bolje uz salatu koristiti pune, no zdrave masnoće kao što su maslinovo ili bučino ulje. One povećavaju osjećaj sitosti te pomažu u lakšem probavljanju luetina i likopena iz salate.
|
Foto: Fotolia
Ovo bi ukusno voće trebalo ostaviti da dozrije, a možda i malo "prezrije", jer ti procesi omogućavaju raspadanje klorofila u njima. Tako se u prezrelim jabukama nalazi znatno više aktivnih antioksidansa.
|
Foto: Fotolia
Brojni faktori utječu na količinu nutrijenata koje dobivamo iz hrane. Tako način pripreme, korištenje zrelih namirnica, ali i njihovo kombiniranje mogu biti krivi
sve znam,sad se divim sama sebi koji sam stručnjak
malaliba
15.10.2014.
Mrkva. peršin i celer koje kuhate u kokošjoj ili govedskoj juhi upijaju užasno puno masnoće, pa baš i nisu zdravi.
babylove
15.10.2014.
cesnjak miksam na dnevnoj bazi,ubacim ga u malo jogurta i mi i malac od 3 godine svaki dan to jedemo kao aperitiv. zaklela bih se u moc cesnjaka. tete u vrticu su nas pitale kako poticemo imunitet kod djeteta,jer se jedini nikad ne razboli. kad su svi bolesni,njemu na dan dva procuri nosic i gotovo. plus,nije mi zao kupiti bio voce i povrce,manje ali nekako imam osjecaj da je ipak barem malo bolje od ovog obicnog. onda nam smiksam svaki dan izmedju obroka par vrsta voca u koji obavezno stavi limun i domaci med ( kristaliziran je,pa se nadam da je pravi) i malo orasatih plodova. ostalo jedemo ko inace,ali eto trudim se to voce i cesnjak da svaki dan pojedemo. mislim da pali. ali dijete mi nije ni cjepljeno,pa mu je mozda i zato bolji imunitet,ali ipak se kunem u moc cesnjaka :)