Stariji od 60, posebice žene, troše više energije nego što unose kalorija. Zbog toga se tijelo brže umara pa je vrlo važno prilagoditi prehranu potrebama, a važnu ulogu ima i redovita tjelovježba.
- Mišićna masa omogućava veće izgaranje kalorija, no s godinama žene gube mišiće, a masno tkivo se lakše nakuplja. Zato, nakon što prekoračite šezdesetu, pravilna prehrana uz tjelesnu aktivnost ima vrlo važnu ulogu u održanju mišića i reguliranju tjelesne težine - kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka.
- Poslije šezdesete metabolizam se usporava, a potaknuti ga možete tako da jedete manje obroke, svaka tri-četiri sata. No ne podvrgavajte se drastičnim dijetama jer one mogu dodatno usporiti metabolizam - kaže naša sugovornica. Vrlo je važno da žene nakon 60. jedu namirnice bogate kalcijem poput kelja i raštike, jer je u njih rizik od osteoporoze mnogo veći. Za zdrave kosti, ali i zube, uz kalcij je potreban vitamin D, koji omogućava održavanje ravnoteže između kalcija i fosfora.
Odlična prevencija od bolesti srca je mediteranska prehrana jer je niskokalorična te ima manje zasićenih masti, obiluje vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, a nije loše uvesti i vegetarijanski dan u tjednome meniju.
- U prehrani žena nakon šezdesete važnu ulogu imaju i vlakna jer reguliraju probavu, smanjuju kolesterol te daju dulji osjećaj sitosti - kaže nutricionistica Trumbetaš.
Oraščići i mahune
Orasi, lješnjaci, bademi i sjemenke odlični su izvori dobrih masti, koje će vam nahraniti kožu, ali i mozak.
Manje soli, više banana
Osim što će vas najbrže “podići”, banane su pune kalija, koji djeluje na smanjivanje lošega kolesterola.
Zrno po zrno...
Vlakna iz žitarica poput smeđe riže i zobi potiču rad crijeva te spuštaju razinu šećera u krvi.