Ukrašavanje i rezbarenje voća i povrća potječe iz Tajlanda, gdje se ta tehnika usavršavala na dvorovima još prije 700 godina. Za dekoriranje voća nužno je da ono bude svježe, a nož mora biti malen, oštar i od nehrđajućeg čelika jer se u protivnom boja voća mijenja. Najlakše se ukrašavaju jabuke, lubenice i dinje, no kao dodaci izvrsno će poslužiti i banane te bobičasto voće.
Jedan od jednostavnijih načina za dekoriranje lubenica i dinja je da im ravno odrežete gornji dio pa donji dio kore režete cik-cak. Unutrašnjost voća izdubite, pomiješajte s voćnom salatom pa poklopite.Tako ćete dobiti efektno posluženu salatu. Zarežete li to voće do polovice s obje strane, ali u sredini ostavite 3 cm pa unutrašnjost izdubite, dobit ćete košaricu od voća.
>> Lubenice i rotkvice idealne su za pisanje i crtanje. Rezbariju ocrtajte, a sve okolo ogulite i ostružite
>> Pingvinu je glava dinja, šešir jabuka, oči i nos mrkva, šal jagode, tijelo lubenica te gumbi naranča
>> Dinji i lubenici zarežite trokut prema dolje, jedan ispod drugog, a dio odstranite
>> Kupite raznobojne vrste jabuka. Jabuci odrežite jednu tanku krišku, ali ne do kraja. Od tog dijela koji ste ostavili napravite šiške. Za oči iskoristite koštice ili komad peteljke, a za usne i obrve dio odrezane kore
>> Od dinja, jabuka i kruški možete napraviti likove životinja. Izrežite tanki dio kore za oči, cvijeće ili nešto drugo. Želite li napraviti uši ili rogove, dio voća zataknite u prethodno izdubljeni dio
>> Za majmuna jednu dinju ogulite, ravno odrežite gornji dio pa na njega stavite neoguljenu dinju, s odrezanim donjim dijelom. Na kori izrežite oči, uši napravite od koluta mrkve, a usta od limuna
>> S jedne strane jabuke izrežite tanku krišku iz sredine. Prepolovite je pa izrežite krila. U jabuci napravite mali utor na vrhu pa utaknite krila leptira
>> Ružu možete napraviti od kore jabuke, kruške ili rajčice. Koru samo rolajte poput papira pa na kraju malo razdvojite