Gelato dolazi u čak 34 okusa, a za njihovu proizvodnju koriste svježe voće, hladno prešane citruse te svježe začine poput bosiljka, mente i ružmarina
Najveća tvornica artizanskog gelata u svijetu svoje mjesto pod suncem pronašla je upravo u Hrvatskoj. Točnije u Ogulinu. Riječ je gelatu poznatog brenda aROMA gelato experience. Imali smo priliku proći kroz pogon u kojem se radi svaki korak, od čišćenja i rezanja voća do stvaranja pravoga gelata. U ovoj tvornici dnevno se u dvije smjene proizvede gotovo 15 tona gelata, a zaposlenici su domaći ljudi iz Gorskog kotara.
POGLEDAJTE VIDEO: Spas od sunčanice
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Video: 24sata/pixsell
Sve su pokrenuli Tjaša i Primož Ogrizek iz Ljubljane 2013. godine, a prvi gelati rađeni su ručno, u kućnim uvjetima. Danas se njihov gelato jede u 54 gelaterije diljem Hrvatske.
Foto: Mislav Busic
- Tražili smo veći prostor zato što smo počeli rasti. Gorski kotar jer bio najbolja opcija iz tri razloga. Prvi jer se nalazi na dobrom položaju između Zagreba, Istre i Dalmacije, gdje putuje najviše gelata. Drugi je zbog klime jer je ovdje ipak uvijek svježije, a treći je zbog ljudi. Naime, nakon što smo prije godinu dana otvorili tvornicu, javilo nam se mnogo domaćih ljudi koji su bili spremni raditi. Bili smo oduševljeni - rekao je Primož Ogrizek.
Foto: Mislav Busic
Gelato dolazi u čak 34 okusa, a za njihovu proizvodnju koriste svježe voće, hladno prešane citruse te svježe začine poput bosiljka, mente i ružmarina.
Foto: Mislav Busic
Jedino voće koje dolazi zamrznuto je bobičasto kako bi takvi okusi bili dostupni tijekom cijele godine. Veliki hit je gelato od limuna i bosiljka, koji je pun aroma i okusa, a opet osvježavajući i lagan. Odličan je onaj od pistacija, koji se radi od Bronte pistacija sa Sicilije.
Foto: Mislav Busic
Sve namirnice su domaće, odnosno europske, ako su na tom tržištu dostupne i zadovoljavaju standarde, dok se ostale nabavljaju diljem svijeta. Lješnjaci dolaze iz Pijemonta, vanilija s Madagaskara, maline iz Arilja u Srbiji, mango Alphonso iz Indije. U kremastoj bazi koristi se lokalno svježe mlijeko, vrhnje i jogurt.
LJETNO OSVJEŽENJE
Napravite kremasti sladoled na štapiću: Ima samo tri sastojka
U ponudi su i kombinacije naranča s đumbirom, breskva s ružmarinom, jagoda s mentom te kombinirani mliječni okusi poput mascarponea s datuljom i orasima, čokolada s narančom, karamele s cvijetom soli i drugi.
Foto: Mislav Busic
- Svježe mlijeko, vrhnje i jogurt dolaze direktno u pasterizator gdje se pasteriziraju na 75°C. Dvije su vrste osnovne pripreme, mliječna i čokoladna. Nakon što se masa pasterizira i homogenizira prebacuje se u tankove. U mliječnu bazu dodaju se sastojci ovisno o tome koji se okus proizvodi, kao primjerice pistacije, lješnjak, bademi itd. Nakon toga masa se prebacuje u tzv. zrijač, u kojemu sazrijeva 16 sati - pojasnio je Mario Ivančević, voditelj proizvodnje.
BRZI RECEPT
Idealan desert za ljetne vrućine: Napravite finu sladoled tortu