To je to što me zanima!

Najslasniji završetak ljeta uz slane i slatke delicije

Kompot od suhih šljiva daje aromu, boju i okus mesnom gulašu, a u kremastim desertima sjajno se nadopunjuje sa sladoledom i palačinkama
Vidi originalni članak

Šljive koje se krčkaju u kompotu s vodom, vinom, šećerom te narančinom ili limunovom koricom sjajno se sljubljuju s pitama, savijačama i okruglicama od krumpirova tijesta. Skuhane su izvrsne sa šatoom od jaja i šećera ili kremom od vanilije.
Gušći umak od propasiranih kuhanih šljiva s muškatnim oraščićem prelijte preko sladoleda, a blagi okus sušenih šljiva idealno zaokružuje gulaš od divljači. U slanim, mesnim jelima najviše se koristi sušena šljiva, osobito u kombinaciji sa svinjetinom, junetinom i peradi, jer daje boju, okus i aromu. Šljive se mogu i zamrznuti. Očišćene polovice možete zaliti gustim šećernim sirupom uz dodatak limuna i ohladiti. Želite li im skinuti kožicu, na nekoliko trenutaka ih uronite u kipuću vodu.


Hrskavi smotuljci s marcipanom
Sastojci: 25 suhih šljiva bez koštica, 25 listova slanine ili pršuta, drveni štapići ili čačkalice, sir narezan na kockice
Priprema: Ostavite suhe šljive u hladnoj vodi 15-ak minuta, izvadite ih i osušite papirnatim ubrusom. Omotajte svaku šljivu tanko odrezanim listom slanine, pa ih nabodite na štapić ili čačkalicu. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih dok se slanina ne zapeče. Nakon što ih izvadite iz pećnice, možete dodati i sir narezan na kockice i dinje te poslužiti s prepečenim kruhom koji premažite maslacem.

Slatko-slani omotač od slanine ili pršuta
Sastojci: 5 velikih šljiva (svaka oko 75 g), 45 g marcipana (izrežite za savijaču), 30 g maslaca, 4 žlice prženih badema nasjeckanih na listiće
Priprema: Prepolovite šljive, a jednu ostavite za ukras. Izvadite koštice i u svaku stavite po komadić marcipana te ponovno spojite. Izrežite kore na osam kvadrata 20X20 cm. Složite po dva kvadrata jedan na drugi premazujući maslacem tako da kutovi ne budu poravnati. Na sredinu stavite šljivu i oblikujte paketić od tijesta te premažite maslacem. Pecite od 15 do 20 minuta na 180 Celzijevih. Pospite šećerom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare