To je to što me zanima!

Najistočnije mjesto u Hrvatskoj prava je vinska oaza, a imanje Principovac ostavlja bez daha

Područje je poznato po starim vinskim podrumima i kvalitetnim sortama vina, od kojih su Graševina i Traminac posebno zaštićeni i svrstani među vrhunska vina. No pravi početak proizvodnje vina datira u 15. stoljeću
Vidi originalni članak

Najistočniji grad u Hrvatskoj, Ilok, oduvijek je bio mjesto spoja istoka i zapada. Smješten uz obronke Fruške gore i okružen prekrasnim vinogradima, ovaj stari kraljevski grad ponosno se izdiže iznad Dunava.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sa svojih nešto više od 8000 stanovnika, Ilok ima nekoliko prigradskih naselja, Šarengrad, Radoš, Mohovo i Bapska. U sastavu grada Iloka je i naselje Rađevac koje je službeno najistočnija točka Hrvatske. Područje je poznato po starim vinskim podrumima i kvalitetnim sortama vina, od kojih su Graševina i Traminac posebno zaštićeni i svrstani među vrhunska vina.

Obitelj Odescalchi odigrala je ključnu ulogu u razvoju vinogradarstva. Vinova loza se na području Iloka uzgajala još u antička vremena, međutim pravi početak proizvodnje vina datira u 15. stoljeće, kada je velikaš Nikola Iločki dao izgraditi vinski podrum ispod nekadašnje rimske utvrde Cuccium 1450. godine. Taj korak organizirane proizvodnje vina prije šest stotina godina označio je početak uspona ovog područja u svijetu vina.

Krajem 17. stoljeća, 1697. godine, car Leopold poklanja Ilok i druge posjede u Srijemu talijanskoj obitelji Odescalchi,  kao znak zahvalnosti za papinu novčanu pomoć u borbi protiv Turaka. Ta je obitelj, naime, bila rodbinski povezana s papom Inocentom XI.

Upravo je obitelj Odescalchi odigrala ključnu ulogu u razvoju vinogradarstva u Iloku i okolici. Posađeni su vukovarski vinogradi, a uvedena je i praksa punjenja vina u obiteljskom dvorcu u Iloku, što je bila inovacija u Europi.

Na Principovcu se traminac uzgaja već 310 godina. Godine 1710. obitelj Odescalchi zasadila je prve trsove traminca na Principovcu, čime je počelo stvaranje jednog od najpoznatijih vinograda u regiji. Sto pedeset godina kasnije grofovi Odescalchi izgradili su na Principovcu ljetnikovac, što je taj položaj učinilo još poznatijim. Danas se na Principovcu uz traminac uzgajaju i chardonnay i graševina, koji također daju vrhunska vina.

Obitelj Odescalchi vlastelinstvo i dvorac u Iloku te ljetnikovac Principovac posjedovat će dva i pol stoljeća, točnije do 1944. kada su dvorac i posjed postali državno vlasništvo. Moderno imanje s prekrasnim vidikovcem.

Ladanjsko imanje Principovac iz 19. stoljeća nekada je služilo kao ljetna rezidencija plemićke obitelji Odescalchi. Danas se ondje nalazi moderni restoran s dvije terase i vidikovcem s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli Srijem i Bačku. Gosti na Principovcu mogu uživati u mnogobrojnim sportskim aktivnostima. Tu je i svečana dvorana Princeps koja je postala najpoželjnije mjesto za vjenčanja.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • NijeRuža 02.08.2023.

    Ma to je još iz onog doba kada su Hrvati Islamske vjeroispovijesti istrijebljeni i protjerani iz Imotskog, pa preko Bosne bježali sve do mjesta što se sad zove Banja Luka.

  • dELINQUENT HABITS 02.08.2023.

    sve je to lijepo, al taj grad se raspo

Komentiraj...
Vidi sve komentare