Obilje zasićenih transmasnoća, soli i šećera te pregršt kalorija nalazi se čak u malom zalogaju popularnih hamburgera. Nedavna je studija pokazala da već nakon jednog takvog obroka krvne žile gube oko četvrtine svoje sposobnosti rastezanja. Najveći krivac za to su izrazito velike količine soli koje djeluju kao konzervans u takvim namirnicama, a povećavaju rizik od visokog krvnog tlaka i drugih srčanih oboljenja.<br>
|
Foto: Fotolia
<font face="tahoma, arial, helvetica, sans-serif"><span style="font-size: 12px;">Slasni komad bogate pizze sadrži i do dvije trećine preporučenih količina zasićenih masnoća, koje se obično nalazi u životinjskim proizvodima kao što su govedina, maslac, svinjetina, vrhnje i mlijeko. Takve se masnoće talože na stjenkama krvnih žila i povećavaju rizik od srčanog udara nastankom ugruška. Da biste to spriječili smanjite količinu sira na pizzi, a povećajte količinu rajčica, paprika, gljiva i drugog povrća.</span></font>
|
Foto: Fotolia
Kod srčanih bolesti često smatramo da su najveći krivci slana i masna hrana, no velike količine šećera također su bitan čimbenik njihova razvoja. Gazirana pića sadrže velike količine šećera koje smanjuju osjetljivost na inzulin te pridonose taloženju masnoća na krvnim žilama, pa svakodnevno pijenje takvih sokova povećava rizik od infarkta za 20 posto, pokazala je američka studija.
|
Foto: Fotolia
Te masne kiseline nastaju kroz proces pretvorbe biljnih ulja u kruto stanje, a kako ih je jeftino proizvesti u širokoj su uporabi kod prženja te zamrzavanja namirnica poput kroasana i lisnatog tijesta. Najštetnije transmasnoće nalaze se u maslacu, grickalicama, gotovim juhama i smrznutoj hrani.
|
Foto: Dreamstime
Pomfrit i druge namirnice koje se prže u velikim fritezama podrazumijevaju da se ulje rijetko mijenja, a koje sa svakim novim prženjem postaje bogatije transmasnoćama, izrazito nezdravima za srce. Ipak, nije svako prženje štetno, pokazala je španjolska studija na 40.000 ljudi prema kojoj se prženje ne povezuje s bolestima srca ako se koriste zdravije masnoća, primjerice maslinovo ili palmino ulje.
|
Foto: REUTERS/PIXSELL
Prerađeno meso poput hrenovki, kobasica i salama, čak i ako je pripremljeno od krtih vrsta poput piletine ili puretine za srce je štetnije nego veliki odrezak, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Yale. Oni su otkrili da prerađeno meso sadrži ogromne količine konzervansa, a vrlo mali udio proteina. Tko ga redovito jede ima i do dvostruko veći rizik od srčanog udara, ali i raka gušterače.
|
Foto: Dremastime
Kardiovaskularne bolesti i srčani udari vodeći su uzrok smrti u svijetu, a njihovom nastanku pogoduje masna i preslana hrana koja povećava krvni tlak i kolesterol