Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept iz 1952. za kruh bez kvasca - sa sodom bikarbonom
Na prvu se čini nemogućim pretvoriti komad crne čokolade i malo vode u prefini, kremasti čokoladni mousse, no moguće je ukoliko znate što treba napraviti. Ovaj recept je preuzet iz knjige 'Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor' (Molekularna gastronomija: Istraživanje okusa) koja je izdana 2008. godine.
- Izmislio sam to, ali bilo je toliko lako da me je malo sram - rekao je autor Hervé Ovo za časopis Wired 2007. godine, prenosi msn.com.
Trik je u pravilnom omjeru vode i masnoće te u pripremi u vrlo hladnoj posudi - tada miksanjem dolazi do stvaranja teksture šlaga.
Potrebno vam je:
- 230 g crne čokolade, sa 70 posto kakaa
- 3/4 šalice vode (šalica od 2,4 dl)
- kockice leda
Postupak:
Otopite čokoladu u vodi, ohladite je u ledenoj kupelji - u veću posudu stavite puno leda i vodu - u to uronite otopljenu čokoladu i miksajte dok ne dobijete fini mousse. I to je sve. Raspodijelite u posudice i po želji dodajte malo šlaga na vrh.
Savjet: Pazite koliko dugo miksate smjesu jer o tome ovisi gustoća. Najbolji način je miješati ručno pjenjačom i prestati kada je tekstura kao kod pudinga. Kasnije će se još stisnuti.
Pogledajte u videu kako napraviti ovaj mousse:
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovo niste jeli: Glavica kupusa napunjena mljevenim mesom
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Tarikom Filipovićem: