To je to što me zanima!

Najfinija sarma od ukiseljenog kupusa - upute korak po korak

Na 50 kilograma kupusa ide kilogram soli, a osigurajte sebi dobar ribež. Računajte da će se dio kupusa baciti dok ga budete čistili. Prva tri tjedna bačvu držite u stanu
Vidi originalni članak

Ako kiselite zelje, bitno je da imate balkon. Osim kupusa i soli, trebaju vam velika plastična bačva s poklopcem, dobar ribež, plastična folija, nešto teško da time poklopite (poput kanistra s vodom) i čiste plahte za pod kako biste poslije sve lakše očistili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pri kupnji kupusa birajte glavice koje su dozrele u rujnu, koje su malo tvrđe. Za veliku bačvu od 50 litara kupite oko 60 kilograma kupusa. U prosjeku se baci oko 10 kilograma nakon što se glavice dobro očiste. Skinite listove koji su crni na rubovima ili suhi. Uzmite dobar nož kako biste otklonili korijen. Računajte da vam na 50 kilograma kupusa treba oko kilogram soli plus još jedna šaka.

Dio kupusa možete naribati pa dodati u bačvu. Uzmite sol u šaku, rasporedite i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još. Vrijeme je za pritiskanje. To je najbolje učiniti rukama. Kad se stvori vodica, gotovi ste s prvim redom, a nakon druge runde vrijeme je za stavljanje cijelih glavica. Stavite ih šest, u dva reda, između naribanog kupusa.

Pazite da "rebra" glavica ne budu previše izražena jer će motanje sarmi biti teže. Birajte plosnatije glavice. U izdubljeni dio, gdje je bio korijen, stavite soli. Glavice postavite tako da izdubljeni dio bude okrenut prema gore, a na to ide novi red kupusa. Nakon toga stavite drugi red s tri glavice.

Završite redom naribanoga kupusa. Dobro pritišćite kako bi izašlo dovoljno vode. Ostavite prostora za predmet koji će pritisnuti kupus prije zatvaranja bačve. Položite prvo plastičnu foliju i rubove utisnite u krajeve. Stavite čisti podmetač, a zatim kanistar s vodom. Dobro zatvorite bačvu i stavite je u kut u zatvorenom prostoru.

SLOVENKA I BOSANAC VEGANI Balkanska veganska kuharica: 'Sarma i ćevapi od tofua, soje i sjemenki su isto jako fini...'

Tako neka stoji tri tjedna. Kad otvorite bačvu, bacite sloj kupusa koji je potamnio. Po potrebi dodajte hladnu posoljenu vodu jer kupus ne smije viriti iz vode. Bačvu preselite na balkon i po potrebi svaki tjedan dolijevajte vode.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • bzvzZ 28.10.2024.

    A sarmice?

  • zeljezni konj 28.10.2024.

    Nemate pojma, u bačvu od 50 litara može stati maximalno 40 kg kupusa, 22-26 glavica lakše od 1,5 kg a sol se dodaje na količinu vode kojom se puni bačva do vrha a to je oko 4%, 50 godina kiselim kupus, traje mi do Uskrsa i popijem sav rasol, nikada se još nije pokvario kupus, nikakvi dodaci sem soli !

  • P S l H O G I N E K O L O G 28.10.2024.

    A gdje je recept za sarmu 😳 ovdje su samo upute kako ukiseliti zelje što i nema smisla jer na placu ima jeftinog domaćeg za tu jednu sarmu godišnje ili sekelji ili uz krvavice i restani krompir 😁🤪

Komentiraj...
Vidi sve komentare