To je to što me zanima!

Najčešće prevare u industriji hrane: Med nije med, a neki u parmezan stavljaju piljevinu

Maslinovo ulje nerijetko razrjeđuju jeftinijim uljima i prodaju kao ekstra djevičansko maslinovo ulje. Također, neki proizvođači med miješaju sa jeftinijim kukuruznim sirupom
Vidi originalni članak

Kupovina namirnica za mnoge je stresna, a pogotovo kad još morate brinuti o tome jeste li doista kupili ono što piše na omotu. Stručnjaci kažu da globalna prehrambena industrija svake godine zbog lažnih proizvoda gubi između 10 i 15 milijardi dolara, piše Chatelaine.

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice koje pomažu kod tegoba

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Med

Kako bi razrijedili med čija je proizvodnja skupa, neki proizvođači ga miješaju sa jeftinijim kukuruznim sirupom. No zaslađivači imaju različiti glikemijski indeks, pa ako pazite na razinu šećera u krvi, pa takav razrijeđeni med može predstavljati opasnost za zdravlje. Najjednostavniji način koji će osigurati da imate kvalitetan pravi med jest taj da ga kupite kod neovisnih proizvođača ili na lokalnom OPG-u.

2. Riba

Sveučilište Guleph u svojoj studiji ističe kako je 32 posto ribe na tržištu u Ontariju pogrešno deklarirano, najčešće zbog pokušaja da se jeftiniju ribu proda kao skuplju. Filetirana riba često djeluje slično, pogotovo ako niste poznavatelj. Stoga je najbolje kupovati u ribarnici izravno od trgovca gdje možete postavljati pitanja ili promatrati kako priprema ribu za prodaju. Dodatno, radije kupite cijelu ribu umjesto fileta.

LAŽNA ODJEĆA, TORBE... Kako prepoznati lažnjak? Po detaljima se vidi krivotvorina

3. Maslinovo ulje

Na deklaraciji ponekad može pisati da je riječ o ulju proizvedenom u Italiji, no zapravo je riječ o ulju iz uvoza koje su i Italiji samo punili u boce. Također, maslinovo ulje nerijetko razrjeđuju jeftinijim uljima i prodaju kao ekstra djevičansko maslinovo ulje. Cijena će vam pomoći identificirati pravi proizvod, pa su tako čista ekstra djevičanska maslinova ulja skuplja od ostalih.

4. Parmezan

Tvrtka Kraft Food u Kanadi doživjela je 2016. godine brojne kritike jer su u njihovom ribanom parmezanu otkrili tragove piljevine. No tehnički gledano, sir koji nastaje u talijanskoj regiji Emilia Romagna jedini se smije zvati parmezanom. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju imati drugačiji naziv.

BOLI GLAVA Najskuplje delicije Jadrana: Sir od 7500, kila govedine za 2000 kn, maslinovo ulje za 1000...

POGLEDAJTE NOVI SKEČ IZ SERIJALA 'TKO JE TU LUD?!': Kopao jamu za susjeda

Idi na 24sata

Komentari 17

  • kajkajkaj1 21.09.2021.

    Kad propadne veza za vrhunsko maslinovo bome uzmem u ducanu,a kaj cu kad ga svaki dan konzumiram

  • morski čuko 19.09.2021.

    Zašto onda dobije dozvolu za prodaju??? Zar za njih nema sankcija??? Nije Ii i to pljačka i prevara ljudi?? Nije to ništa novo, samo nitko ništa ne poduzima jer su sve institucije korimpirane

  • 19.09.2021.

    Samo domaci provjereni med .

Komentiraj...
Vidi sve komentare