To je to što me zanima!

Najbolji način za čuvati špinat da bi sačuvali okus te nutrijente

Izraz superhrana djeluje kao moderna izmišljotina, no nutricionisti tvrde kako to špinat doista jest. Ipak, to vrijedi samo ako ga pohranjujete i pripremate na način da očuvate sve bitne vitamine i minerale u njemu
Vidi originalni članak

Ovo svestrano povrće lako je pronaći tijekom cijele godine, a možete ga koristiti u svemu, od smoothieja preko salata do jela od tjestenine, a da pritom bitno ne promijenite okus. No špinat ima i jednu manu, ističu nutricionisti, a to je da je brzo kvarljiv.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog toga je nužno prikladno ga spremati da bi on sačuvao svoje bogatstvo okusa te još važnije, nutrijente, prenosi mbg.

Primjerice, dok će kelj i raštika bez problema izdržati danima u hladnjaku bez gubitka vitamina i minerala, špinat zbog svojih nježnih listova te visokog udjela vode (preko 90 posto) nije pametno kupovati u većim količinama.

- Špinat će brzo uvenuti ako ga odmah ne skuhate ili pravilno pohranite. Ako počne izgledati ljigavo ili poprimi loš miris, nemojte ga jesti - ističe nutricionistica Frances Largeman-Roth.

Srećom, postoji nekoliko načina za čuvanje špinata (u hladnjaku i zamrzivaču) kako bi duže trajao.

SUPER SAVJETI Što zamrznuti od skuhanih jela i kako? Sarma, juhe, pohano...

Kako čuvati svježi špinat

- Ključ produženja roka trajanja je održavanje špinata suhim. Ako špinat kupujete svježi u snopu, pričekajte da ga operete neposredno prije kuhanja. Ako ga isperete prije vremena (recimo dan ili dva prije), dobro ga prosušite i uklonite sve tragove vode.

Zatim slijedite ovaj detaljni vodič za skladištenje kuharice i certificirane nutricionistice Serene Poon:

  • Izvadite špinat iz ambalaže i u potpunosti ga osušite.
  • Izbacite sve listove koji su se možda pokvarili.
  • Složite papirnate ručnike na dno hermetički zatvorene posude.
  • Položite suho lišće špinata na papirnati ručnik.
  • Zatvorite posudu i spremite u hladnjak.

Ako je špinat koji kupujete prethodno opran, Moore preporučuje da ga jedete što prije. Ali nakon što otvorite vrećicu, dodajte u nju čistu salvetu kako biste odvojili dodatnu vlagu i držite vrećicu zatvorenu, kaže ona.

Kako zamrznuti špinat

Ako svoj svježi špinat želite sačuvati i nakon uobičajenog roka upotrebe od pet do sedam dana, razmislite o tome da ga pohranite u zamrzivač. Za optimalnu dugovječnost, Largeman-Roth preporučuje slijeđenje ove metode:

  • Špinat blanširajte u kipućoj vodi 2 minute (dok ne postane svijetlozelen.)
  • Ohladite ga ledenom kupkom i ispustite vodu.
  • Špinat spremite u vrećicu za zamrzavanje ili u posude za kockice leda.

LOŠA PREHRANA 3 najgore namirnice za imunitet - sabotiraju obranu organizma

Svježi i smrznuti špinat mogu se koristiti relativno slično. Međutim, svježi špinat idealan je za sirova, nekuhana jela, poput salata. Dodavanje na kraju postupka kuhanja u tjesteninama ili curry jelima pomaže u održavanju hrskave teksture i okusa svježeg špinata.

Smrznuti špinat može dobro funkcionirati u bilo kojem jelu od špinata koje nije salata. Sjetite se umaka od špinata i artičoke, kremastog špinata, palačinki od špinata, pita, omleta ili muffina sa špinatom. Zamrzavanje špinata u posudama za kockice leda olakšava stavljanje u blender za smoothie s povrćem.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare