Luk ne treba ljuštiti previše jer su flavonoidi koncentrirani najviše u vanjskom dijelu lukovice. Da biste iskoristili njihov utjecaj na zdravlje oljuštite luk što je tanje moguće i odrežite onoliko koliko vam je potrebno za jelo. Crveni luk tako može izgubiti 20 posto svog kvercetina i 75 posto antocijana ako je previše oguljen.
POGLEDAJTE VIDEO:
Flavonoidi su puni antioksidansa, a najviše ih ima u voću i u povrću, tamnih i zagasitih boja. Postoji više od 6000 vrsta flavonoida, čuvaju od gljivica i bakterija, a kvercetin, kumin i rutin, snažni su flavonoidi koji preveniraju bolesti, a posebno su učinkoviti u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Flavonoida ima više u crvenom i žutom luku nego u bijelom.
Luk je najbolje rezati što je tanje moguće jer će se takav najbrže skuhati, a dobro je prije kuhanja ostaviti da stoji oko pet minuta.
Ako ga pirjate pripazite da to ne traje više od pet, šest minuta jer se pri tom gube njegovi nutritivni sastojci. Tako ćete zadržati i okusi teksturu. Imajte na umu i da se hrana nastavlja kuhati, ako tavu ili zdjelu ostavite na ugašenom kolu barem još minutu do dvije. Želite li prekinuti proces kuhanja, maknite posudu s kola i izvadite jelo u drugu posudu.
Želite li kuhati zdravije, umjesto ulja, stavite vodu i luk pirjajte na vodi ili temeljcu juhe.
9 razloga zašto jesti luk:
- Obiluje vitaminom C, B i kalijem, a ima malo kalorija
- Dobar je za zdravlje srca - snižava kolesterol i smanjuje razinu triglicerida
- Pun je antioksidansa, čak 25 različitih vrsta
- Snižava rizik od karcinoma, posebno raka želuca i raka debelog crijeva
- Pomaže u kontroli šećera u krvi
- Pomaže u očuvanju gustoće kostiju, od čega najviše profitiraju žene u menopauzi
- Sadrži antibakterijska svojstva
- Poboljšava probavu
- Možete ga dodati u bilo koje jelo, piše Healthline.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: