Bilo da ste ljubitelj suhih kolača ili više sočnih i kremastih, donosimo vam odlične recepte za tradicionalne božićne deserte. Svaki recept je pomno odabrana slastica koja će vašim danima donijeti miris Božića, tople trenutke s obitelji i puno ljubavi. Među ovih deset slastica možete pronaći sve - od mirisnih medenjaka do kremastih šaum rola, najmekših keksića i neizostavnih mađarica.
Recepte je pripremio Mario Krog, voditelj projekta Babice produkcija, koji u sklopu Adventskog kalendara svakog dana do 25. prosinca objavljuje video recept za jedan tradicionalni božićni kolač. Svi video recepti za ove slastice mogu se vidjeti na YouTube kanalu i TikTok profilu Babice produkcija, a pripremala ih je baka Ana.
Ana Vorih (82) je iz Donje Pačetine i oduvijek je obožavala peći kolače. S obzirom da je u godinama većinu vremena provodi doma i radi vrt, njivu i kuha sebi i djedu. Kako joj nedostaju izlasci i druženje tako je pristala zajedno s Marijem snimati sve starinske tradicionalne recepte koje je godinama pripremala.
- Baš mi je bilo lijepo snimati i prisjetiti se svega, ali naravno bilo je i jako naporno pripremiti 25 recepata u svega nekoliko dana - kaže nam baka.
Njezin omiljeni kolač je gibanica i sve sa orasima kao što su husarice i vanilin kiflice.
Inače, Mario ima dvije kuharice - "Babičini recepti", u kojima imate sve tradicionalne recepte njegove bake Đurđe, ali i ostalih baka iz Zagorja. Svi recepti, uključujući i navedene božićne kolače, spremaju se prema dugogodišnjim tradicijama i okusom vas vraćaju u djetinjstvo.
Medenjaci
Sastojci: 2 jaja, 70 g šećera, 150 g meda, 1 paket praška za pecivo, 1 žličica cimeta, 500 g oštrog brašna, 50 g maslaca Glazura: 1 bjelanjak, 125 g šećera u prahu, 1 žlica limunova soka
Priprema: Od jaja, šećera, meda, cimeta, maslaca i brašna pomiješanog s praškom za pecivo umijesite glatko tijesto. Komadić po komadić tijesta oblikujte u kuglice i stavite peći na 180ºC oko 10 minuta. Medenjake ohladite. Za glazuru izmiksajte bjelanjak u čvrsti snijeg. Pred kraj dodajte malo pomalo šećera u prahu i limunov sok. Sve ponovno dobro izmiksajte. Jedan po jedan medenjak umočite u glazuru i ostavite nekoliko sati dok se ne osuše.
Husarice
Sastojci: 2 žumanjka, 50 g šećera, malo soli, 150 g maslaca, 100 g glatkog brašna, 100 g oštrog brašna, 100 g mljevenih oraha, šećer u prahu, pekmez od marelice i višnje
Priprema: U zdjeli izmiksajte žumanjke sa šećerom, soli i maslacem. Dodajte brašno i mljevene orahe pa zamijesite glatko tijesto. Ohladite tijesto najmanje dva sata. Oblikujte manje kuglice i stavite ih na lim za pečenje. Okruglom drškom napravite rupice na sredini svake kuglice. Pecite na 180°C oko 10 minuta. Tople posipajte šećerom u prahu i punite pekmezom od marelica i višanja.
Pijanci
Sastojci: 4 žumanjka, 200 g šećera, 150 g maslaca, 200 g oštrog brašna, 170 g mljevenih oraha, 1/2 praška za pecivo, 200 ml mlijeka, 4 bjelanjka (snijeg) Preljev: 150 ml vode, 100 g šećera, 100 ml ruma, 1/2 naranče (sok), 1/2 limuna (sok), 2 žlice šerija (likera od višnje) Glazura: 100 g čokolade, 2 žlice šećera, 2 žlice vode, 2 žlice ulja, 50 g maslaca
Priprema: Na laganoj vatri rastopite maslac, zatim dodajte šećer i žumanjke. Sve dobro umutite dok ne postane glatka smjesa. Dodajte mljevene orahe, prosijano brašno pomiješano s pola praška za pecivo i ulijte mlijeko. Sve dobro povežite. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu. Smjesu ulijte u lim za pečenje i pecite na 180 ºC oko 20 minuta. Kad je biskvit pečen, lagano ga ispikajte i prelijte pripremljenim preljevom. Za preljev skuhajte vodu i šećer, zatim ostavite da se prohladi. Dodajte sok od naranče i limuna te rum i šeri. Ostavite kolač da se potpuno ohladi, a zatim ga prelijte čokoladnom glazurom. Na pari rastopite čokoladu, maslac, vodu, ulje i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dobro razmazujte glazuru po kolaču i ostavite da se sve skupa ohladi.
Čupavci
Sastojci: 3 žumanjka, 350 g šećera, 50 g maslaca, 350 g oštrog brašna, 1 prašak za pecivo, 200 ml mlijeka, 3 bjelanjka (snijeg)
Glazura: 200 g maslaca, 200 g čokolade, 100 ml mlijeka
Posip: 200 g kokosa
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka i izmiksajte ih u čvrsti snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom pa dodajte maslac i mlijeko. Zatim pomiješajte brašno s praškom za pecivo i dodajte u smjesu. Sve dobro izmiksajte. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka, a potom stavite smjesu peći na 180°C oko 30 minuta. Na pari pripremite glazuru: otopite maslac i čokoladu pa dodajte mlijeko i kuhajte dok smjesa ne zavrije. Ohlađeni biskvit narežite na kockice i umačite u glazuru. Čokoladne kocke zatim uvaljajte u kokos.
Išleri
Sastojci: 200 g oštrog brašna, 70 g šećera, 20 g kakaa, 1 žumanjak, 140 g maslaca Krema: 3 jaja, 150 g šećera, 1 paket vanilin šećera, 100 g maslaca Glazura: 100 g čokolade, 2 žlice ulja
Priprema: Od brašna, šećera, kakaa, žumanjka i maslaca umijesite prhko tijesto. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i režite krugove željene veličine. Krugove pecite na 180°C oko 15 minuta. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom pa kuhajte na pari 20-30 minuta dok se smjesa ne zgusne. Zatim pripremljenu smjesu dobro ohladite. Izmiksajte maslac pa u njega dodajte ohlađenu smjesu. Na kraju pripremite glazuru tako da otopite čokoladu s malo ulja. Na svaki krug namažite dio kreme pa poklopite drugim keksom. Umačite u glazuru od čokolade. Servirajte ohlađene.
Mađarica
Sastojci: 600 g oštrog brašna, 200 g šećera, 2 jaja, 180 g kiselog vrhnja, 1 paket praška za pecivo Fila: 1000 ml mlijeka, 1 paket vanilin šećera, 200 g šećera, 150 g oštrog brašna, 30 g kakaa, 200 g maslaca Glazura: 150 g čokolade, 50 g maslaca
Priprema: Od brašna, šećera, jaja, kiselog vrhnja i praška za pecivo umijesite mekano tijesto. Podijelite ga na pet jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte tanko, na veličinu obrnutog lima za pečenje, i pecite 5-6 minuta na 180ºC. Za kremu stavite kuhati mlijeko, dok odvojite oko 200 ml u kojemu razmutite vanilin šećer, šećer i brašno. Sve skupa umiješajte u uzavrelo mlijeko i kuhajte oko 20 minuta. Ugasite vatru i u vruću kremu dodajte kakao i maslac. Sve dobro izmiješajte. Mađaricu slažite tako da stavite prvo jednu koru, pa dio kreme, pa drugu i tako redom dok ne potrošite svu kremu, a na kraju ostanete na zadnjoj kori. Dobro je stisnite i prekrijte čokoladnom glazurom.
Šaum role
Sastojci: 500 g lisnatog tijesta, 4 bjelanjka, 200 g šećera, 1/2 limuna (sok), 100 ml vode, malo šećera u prahu
Priprema: Lisnato tijesto tanko razvaljajte. Režite na trakice pa svaku pojedinačno omotajte oko kalupa za šaum role. Metalne kalupe obavezno premažite maslacem, a rubove zatvorite tako da ih namočite u malo vode. Pecite na 190°C oko 15 minuta, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Rolice ostavite da se ohlade, a za to vrijeme pripremite kremu. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, pa pred sam kraj dodajte 100 g šećera i malo limunova soka. Na slaboj vatri zakuhajte vodu i 100 g šećera u gušći sirup, koji zatim polagano ulijevate u izmiksani snijeg. Rolice punite šaumom s jedne i s druge strane. Pospite šećerom u prahu.
Gumbeki
Sastojci: 400 g oštrog brašna, 200 g mljevenih oraha, 200 g šećera, 250 g maslaca, 2 žlice ruma, 2 žlice kakaa, 1 bjelanjak
Krema: 1 jaje, 70 g šećera, 1 žlica ruma, 15 g kakaa, 100 g maslaca
Glazura: 100 g čokolade, 2 žlice ulja
Priprema: Od brašna, oraha, šećera, maslaca, ruma, kakaa i bjelanjka zamijesite prhko tijesto. Tanko ga razvaljajte i režite male krugove (gumbeke). Pecite ih na 180°C oko 10 minuta. Za kremu na pari skuhajte jaje sa šećerom, pa dodajte rum i kakao. Kremu dobro ohladite, a zatim u nju umiksajte maslac. Za glazuru na pari otopite čokoladu i ulje. Dva okrugla keksića spajajte s kremom i umočite u čokoladnu glazuru.
Vanilin kiflice
Sastojci: 100 g mljevenih oraha, 300 g oštrog brašna, 80 g šećera, 1 jaje, 200 g maslaca
Posip: šećer u prahu, vanilin šećer
Priprema: Od oraha, brašna, šećera, jaja i narezanog maslaca umijesite prhko tijesto. Komadić po komadić tijesta oblikujte u kiflice. Stavljajte ih na lim za pečenje i pecite u vrućoj pećnici 5–6 minuta na 200ºC, dok rubovi ne porumene. Kiflice ohladite pa ih umočite u smjesu šećera u prahu i vanilin šećera.
Šubarice
Sastojci: 8 jaja, 350 g šećera, 250 g oštrog brašna, 60 ml vode, 1 paket praška za pecivo, 2 žlice kakaa
Krema: 500 ml mlijeka, 100 g oštrog brašna, 100 g šećera, 250 g maslaca
Glazura: 100 g čokolade, 50 g maslaca, 100-200 g kokosa
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg. Žumanjke miksajte sa šećerom, pa dodajte vodu, brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Sve sjedinite pa na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u namašćeni lim za pečenje i pecite na 180°C oko 25 minuta. Biskvit ohladite pa režite manje krugove koje kasnije prerežete na pola. Za kremu umutite brašno i šećer u mlijeku, pa kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Kremu ohladite, pa u nju izmiksajte maslac. Polovicu tijesta punite kremom pa poklopite drugim dijelom tijesta. Zatim kremu razmažite i oko tijesta. Uvaljajte tijesto u kokos. Na kraju svaku šubaricu premažite glazurom od topljene čokolade.