To je to što me zanima!

Najbolje voćke za roštilj ili kao prilog: Breskve, šljive, ananas

U većini slučajeva, pečenje na roštilju naglasit će prirodnu slatkoću voća, a kombinirate li više različitih vrsta voća, sokovi će se izmiješati i stvoriti i posve nove, iznenađujuće okuse
Vidi originalni članak

Za mnoge ljude ljetna kuhinja je sinonim za paljenje roštilja i komade mesa ili povrća na rešetkama. Većini ni na kraj pameti ne pada da bi se i neke vrste voća mogle zapeći na roštilju, kako biste dobili voće posve novog, zanimljivog okusa.

U većini slučajeva, pečenje na roštilju naglasit će prirodnu slatkoću voća, a kombinirate li više različitih vrsta voća, sokovi će se izmiješati i stvoriti posve nove okuse. Tako iz dana u dan možete imati novi savršeni desert.  

POGLEDAJTE VIDEO: Evo prijedloga za zdravi roštilj

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Evo nekoliko savjeta prije nego što se odlučite baciti voće na roštilj: 

Birajte voće koje je napola zrelo

Iako je za većinu svježeg i sirovog voća najbolji trenutak za konzumaciju kad dosegne potpunu zrelost, to je prekasno za pečenje na roštilju. Toplina roštilja će omekšati voće, pa bi se prezrelo i mekano voće moglo pretvoriti u kašu. Zato birajte voće koje još nije do kraja zrelo.

GREŠKE U ROŠTILJANJU Meso za roštilj kupite zadnje pa ga što prije spremite u hladnjak

Koristite veće komade

Jasno je zašto, manji komadi voća neće se ispeći dobro kao oni veliki komadi. Voćni šiš-ćevapi na žaru uvijek su opcija ako imate na raspolaganju manje komade voća; samo vodite računa da na isti štapić stavljate komade voća kojima je potrebno podjednako vrijeme pečenja. 

Koristite malo masti

Voće se lako može zalijepiti za rešetke roštilja, lakše nego meso, pa je uvijek dobro malo ga premazati s malo masti prije nego što ga posložite na roštilj. Možete koristiti bilo koje neutralno ulje s visokom točkom zagrijavanja, poput ulja avokada, na primjer. Samo ga nanesite na stranu voća koja će biti naslonjena na roštilj. 

IDEALNO PRANJE Može li rešetka od roštilja ići u perilicu suđa? Ovisi o materijalu

Pecite ga dovoljno dugo 

Jedna od najboljih stvari s voćem na roštilju je to kako dobro izgleda. Da biste dobili lijepe tragove roštilja, morat ćete ga ostaviti na roštilju dok se ne razviju ti tragovi. Tek onda ga okrećite. Jer, ako voće budete često pomicali, te linije će biti neuredne i povećava se rizik od toga da se voće raspadne i propadne kroz rešetke. 

BEZ FOLIJE Dva trika kako fino ispeći ribu na roštilju, bez da se zalijepi

Koje voće je najbolje za roštilj? 

Izbor je na vama, iako postoje neke voćke koje se bolje drže na roštilju.  Tijekom ljetnih mjeseci zaista imate puno izbora za roštilj, a gotovo da i nema voća koje nije pogodno za takvu pripremu. Evo nekoliko prijedloga:  

1. Ananas

Dok se vode rasprave o tome je li tom egzotičnom voću mjesto na pizzi ili ne, bez razmišljanja možete s njim na roštilj. Jednom kad ga ispečete, odlično je u kombinaciji s pečenim hamburgerom i crnim grahom, ili ga možete nasjeckati i dodati domaćoj salsi. Osim što će joj dati poseban okus, korisno je i za zdravlje crijeva. 

2. Breskve, marelice, šljive i nektarine

Breskve na roštilju (kao i slični plodovi koji imaju koštice) savršen su ljetni desert, pogotovo u kombinaciji sa sladoledom od vanilije, na primjer. 

CVJETAČA, AVOKADO... 10 jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju

3. Kruške

Iako nisu koštunjasto voće, kruške mogu dobro podnijeti roštiljanje. Prerežite ih na pola, žlicom uklonite sjemenke iz sredine i stavite mesnatom stranom na roštilj. Poslužite sa žlicom meda, ili sladoleda. 

4. Lubenica

Odrežite malo deblju krišku, pa pažljivo ogulite koru, kako bi ostala u komadu. Prepecite na roštilju, pa narežite na komadiće i  ubacite u salatu s feta sirom, zelenom salatom, rikolom ili matovilcem. 

5. Dinja

Ispecite ju na isti način kao i lubenicu. Pokapajte ju sa sokom od limete i malo meda, pa dodajte uz narezani sir. 

UBACI U VATRU Super-roštilj: Grančice hrasta i ružmarina daju aromatičan dim

6. Avokado

Nije dobar samo za guacamole ili kao dio tostiranog sendviča. Prerežite ga na pola, ili na četvrtine, ako je dovoljno čvrst, pa stavite na vrući roštilj. Uz malo soka od limuna i malo začina bit će savršeni dodatak ljetnoj salati.

7. Rajčica

Na roštilj možete položiti deblje kriške rajčice kako biste im dodali okus dima, koji će potaknuti njihovu prirodnu slatkoću. Drugi popularan način za pečenje rajčica na roštilju je taj da ih pečete cijele, punjene sirom, žitaricama i povrćem.

8. Smokve

Prirodno slatke, smokve poprimaju džemastu teksturu ma roštilju, što ih čini prirodnim izborom za desert, ali mogu biti i dobra osnova za slanu salatu. Naime, arome poput balzamika, ili pikantnih sireva, dobro se slažu s pečenom smokvom. 

9. Limun, naranče, grejp

Dimljeni okus koji daje roštilj, odlično se slaže s citrusima, a toplina ih čini još sočnijima. Možete grilati cijele polovice ili kriške voćki i poslužiti ih uz morsku hranu, povrće ili čak koristiti u koktelima. Dodajte im malo šećera prije nego što ih stavite na roštilj, kako biste ih malo karamelizirali, što će im dati poseban okus. 

10. Banana

Banane koje su mekše grilajte u komadu, a one tvrđe možete prepoloviti po duljini. Ako ih roštiljate cijele, možete ju prerezati da biste ju napunili mljevenim orasima, na primjer, ili mrvicama čokolade za desert.

11. Mango

Mango se u bilo kojem obliku fino slaže s blago začinjenim ili kiselim okusima, pa ga možete koristiti na puno načina. Evo tek jedna ideja: voće prepolovite na pola i ocijedite prije roštiljanja, pa ga nakon roštilja začinite čilijem, solju i sokom od limete, donosi portal Mind Body Green.

Idi na 24sata

Komentari 85

  • 01.08.2021.

    Hm

Komentiraj...
Vidi sve komentare