Rajčice pomažu da koža izgleda mladoliko i sprječavaju oštećenja uzrokovana djelovanjem sunca, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Newcastle. Crvenilo i oštećenje DNK uslijed izlaganja UV zrakama je 33 posto manje kod ljudi koji u ljetnim mjesecima svakodnevno jedu rajčice zahvaljujući spoju likopenu, snažnom antioksidansu. Druga istraživanja su potvrdila da rajčica snizuje krvni tlak i djeluje antikancerogeno.<br>
|
Foto: Pixsell
Tikvice su niskokalorične i saveznik vitke linije, a imaju brojne blagodati za zdravlje. Istraživanja pokazuju da one štite organizam od povišenih razina kolesterola, srčanih bolesti i raka debelog crijeva, a antioksidansi u njima sprječavaju prijevremeno starenje. Tikvice treba pažljivo skladištiti jer oštećenja uzrokuju gubitak vitamina i minerala, a u hladnjaku se obavezno čuvaju neoprane.
|
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Ovo hranjivim sastojcima bogato povrće od davnina se koristi u liječenju mnogih bolesti i tegoba poput alergije, anemije, dijabetesa, probavnih smetnji, problema s vidom, opadanjem kose, artritisom i smanjenim apetitom. Sastojak kapsaicin povoljno djeluje na libido, ali i pokreće metabolizam te uzrokuje bržu potrošnju kalorija.
|
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Oko 100 g ovog povrća sadrži tek 20 kalorija, no i cijelo bogatstvo vitamina i minerala poput vitamina B skupine, kalija, magnezija, bakra, fosfora, nijacina i folne kiseline. Potvrđeno je da patldižan pomaže u uspostavljanju zdrave probave, sprječava nastanak čireva i čuva od unutarnjeg krvarenja, ali i pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.
|
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Plodovi kolovoza obiluju prirodnim pigmentom koji štiti kožu od sunčevih zraka, hidratiziraju organizam, podižu imunitet, daju svjež izgled i djeluju antikancerogeno