To je to što me zanima!

Najbolja pizza u Hrvatskoj: Tijesto treba mijesiti 20 min

Pizza mora imati izbalansirani okus. Ne mogu to biti nabacane namirnice, nego pomno izabrane i usklađene. I ne smije ih biti previše, a tijesto treba odležati
Vidi originalni članak

Pizzu mnogi percipiraju kao hranu koja se brzo priprema i brzo jede, no ne mora biti tako, rekla je Loreena Meda, predsjednica žirija na prvom Pizza kupu održanom u subotu.

- Pizza mora imati izbalansirani okus. Ne mogu to biti nabacane namirnice, nego pomno izabrane i usklađene. I ne smije ih biti previše. A tijesto treba odležati da kvasci odrade posao. Inače će se ‘probuditi’ u trbuhu i izazvati tegobe. Tako pripremljena pizza neće biti ‘junk’, nego zdrava hrana - objasnila je Loreena, koja je iskustvo u ocjenjivanju stekla na svjetskom prvenstvu u pripremi pizza u Toskani. 

Na preloškom Pizza kupu u hotelu Panorama natjecalo se deset pizzerija iz cijele Hrvatske. Odabrane su prema rejtingu koji su stekle na gastronomskim blogovima. 

Svaka pizzerija žiriju je ponudila miješanu pizzu, s gljivama, šunkom i sirom, a potom i pizzu prema svom izboru. U obje kategorije najbolja je bila pizzerija O’Hara iz Zagreba. Žiri je oduševila njihova autorska pizza koja je imala malo sastojaka, ali savršeno izbalansiranih, pa je okus bio bogat. 

- Da bi pizza bila dobra tijesto se mora dugo mijesiti, najbolje 15 do 20 minuta. Treba biti strukture poput žvakaće, otkriva Marin Vanjak, vlasnik pizzerije O’Hara i dodaje kako je presudno da svi sastojci moraju biti što kvalitetniji te dodaje: 

- Pripremate li pobjedničku pizzu kod kuće možete dodati i desetinu kockice kvasca.   

Pizzerija Pancho i Toro iz Sesveta osvojila je drugo mjesto, ponajprije zahvaljujući slatkoj pizzi sa šumskim voćem. Treća je bila još jedna zagrebačka pizzerija Luca’s, a četvrta splitska Zora Bila. 

Pobjednička pizza 

Sastojci: tijesto: 40 g soli, 2 kg brašna, 2 dl kvalitetnog  maslinovog ulja, 1/2 žličice šećera; Nadjev: domaća pasirana rajčica, kapari, bivolja mozzarella, bosiljak, crne domaće masline  

Priprema: Umijesite tijesto od sastojaka i ostavite 10 minuta. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte folijom i ostavite 24 sata. Razvaljajte tijesto, nadjenite ga i ispecite pizzu.

Konopljino brašno izvan konkurencije

Trećina konopljina brašna i dvije trećine običnog bile su u tijestu za pizzu s konopljinim sjemenkama i uljem te sirom i rikolom. Tu je pizzu pripremio pobjednik Dejan Plišo, ali bila je izvan konkurencije. 

Izvrsna je bila i slatka sa šumskim voćem

Iznenađenje za žiri bila je slatka pizza od tankog tijesta sa šumskim voćem posutim šećerom koji se u krušnoj peći karamelizirao. Napravila ga je sesvetska pizzerija Pancho i Toro koja je osvojila drugo mjesto.

Zelena pizza od tijesta punjenoga koprivom

Kozice, pinjoli, cherry rajčice i fini sir bili su sastojci zelene (lijevo), i to doslovce zelene pizze splitske pizzerije Zora bila. Pizza-majstor dane Tahirović u tijesto je umiješao koprive, a tom je biljkom nadjenuo i rub pizze.

Kuhar Časlav Matijević: Pizza je ozbiljna stvar

Maštovitost je najviše nedostajala. Bilo je ambicioznih pizza, no ne dovoljno dobro izvedenih, rekao je kuhar iz Kastva Časlav Matijević, član žirija, te dodao da je pizza ozbiljna stvar. Iako izgleda jednostavno, treba znati s tijestom i sastojcima.

Idi na 24sata

Komentari 168

  • MarijaJurić 22.10.2014.

    male tajne u kuhinji uvijek dobro dođu! sad bi jednu pizzu...mmm

  • Upala mozga 08.10.2014.

    ja domacu ne volim, nekako... dosadila mi ista stalno :)))

  • Presveti Svetac 08.10.2014.

    mmmmm volim dobru picu

Komentiraj...
Vidi sve komentare