Uravnotežena prehrana utječe na zdravlje čitavog organizma, a time i stanje srca. Mnoga moderna hrana previše je prerađena ili je naprosto fast food, što treba izbjegavati koliko je moguće.
POGLEDAJTE VIDEO:
Najbolja hrana za zdravlje srca
Masna riba (poput lososa, skuše, sardina) - bogata je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu i rizik od srčanih bolesti.
Orašasti plodovi (poput oraha, badema) - sadrže zdrave masti, vlakna i proteine koji mogu smanjiti loš kolesterol (LDL).
Bobičasto voće (poput borovnica, jagoda, malina) - bogato je antioksidansima, vitaminima i vlaknima koji podržavaju zdravlje srca.
Tamno lisnato povrće (poput špinata, kelja) - puno je vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka.
Avokado - sadrži zdrave mononezasićene masti koje mogu smanjiti loš kolesterol (LDL) i povećati dobar kolesterol (HDL).
Cjelovite žitarice (poput zobene kaše, smeđe riže, kvinoje) - sadrže vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i održavanju zdrave težine.
Maslinovo ulje - bogato mononezasićenim mastima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Sjemenke (poput lanenih, chia, suncokretovih) - izvor su omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidansa.
Tamna čokolada (s visokim udjelom kakaa) - sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje srca, ali treba je konzumirati umjereno.
Mahunarke (poput graha, leće) - bogate su vlaknima, proteinima i antioksidansima te pomažu u smanjenju kolesterola i održavanju zdrave težine.
Najgora hrana za zdravlje srca
Prerađeni mesni proizvodi (poput slanine, kobasica, hrenovki) – imaju visoku koncentraciju zasićenih masti i soli te time povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Brza hrana (poput pomfrita, hamburgera) - često je bogata zasićenim mastima, trans-mastima i soli.
Slatkiši i deserti (poput kolača, keksa, bombona) - sadrže visoke količine šećera i nezdravih masti, što može dovesti do debljanja i povećanog rizika od srčanih bolesti.
Gazirana i zaslađena pića – imaju visok udio šećera koji može dovesti do debljanja, dijabetesa i povećanog rizika od srčanih bolesti.
Bijeli kruh i rafinirani ugljikohidrati - nedostatak vlakana i visok glikemijski indeks mogu povećati rizik od srčanih bolesti.
Pržena hrana - sadrži trans-masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Soljene grickalice (poput čipsa, krekera) - imaju visok udio soli, što može povećati krvni tlak i rizik od srčanih bolesti.
Margarini i namazi - imaju trans-masti koje povećavaju loš kolesterol (LDL) i smanjuju dobar kolesterol (HDL).
Konzervirane juhe i prerađena hrana s visokim udjelom soli – jer prekomjeran unos soli može dovesti do visokog krvnog tlaka.
Masni mliječni proizvodi (poput punomasnog mlijeka, maslaca, vrhnja) - imaju visok udio zasićenih masti što može povećati rizik od srčanih bolesti.
Uravnotežena prehrana koja se sastoji od što više zdravih namirnica može značajno pridonijeti zdravlju srca.