To je to što me zanima!

Naglo se postaramo dva puta u životu - evo kada su prekretnice

Stručnjaci ističu da je srednja dob ključno razdoblje za usvajanje zdravih životnih navika koje igraju ključnu ulogu u zdravom starenju. Treba početi zdravo jesti, više vježbati...
Vidi originalni članak

Nova studija otkriva da u ljudskom životu postoje dvije ključne točke kad se tijelo značajno promjeni, usred raznih procesa koji utječu na organizam, a onda i zdravstveno stanje. Iako je potrebno više istraživanja, kako bi se potvrdili nalazi na različitim populacijama, uključujući moguće razlike između muškaraca i žena, ovo su rezultati koji su izuzetno bitni za razumijevanje funkcioniranja ljudskog organizma.

Naime, stručnjaci su otkrili da se starenje može pojaviti u različitim fazama, što je najviše izraženo u dobi od 44 i 60 godina. Naglašavaju da je upravo radi toga srednja životna dob izuzetno bitna za usvajanje zdravih životnih navika koje igraju ključnu ulogu u zdravom starenju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U dobi od 40-ih godina dolazi do promjena u metabolizmu lipida i alkohola, dok se oko 60. godine smanjuje funkcija bubrega, metabolizam ugljikohidrata i imunološka regulacija. Također, znanstvenici su uočili promjene u riziku od bolesti kože, mišića i srca.

Studija, koja je obuhvatila 108 ispitanika iz Kalifornije u dobi od 25 do 75 godina, zahtijeva dodatna istraživanja kako bi se nalazi potvrdili. Međutim, ova otkrića mogu otvoriti put za nove dijagnostičke testove i preventivne strategije za bolesti povezane sa starenjem.

BROJNE PROMJENE Evo što se dogodi u tijelu ako jedete crveno meso svaki dan

Produženje 'zdravstvenog vijeka' jednako je važno kao i produljenje životnog vijeka. Jedan od autora studije, dr. Michael Snyder koji radi kao direktor Centra za genomiku i personaliziranu medicinu na Sveučilištu Stanford, ističe da većina ljudi provede 11 do 15 godina svog života s narušenim zdravljem.

Zato je jedan od ciljeva medicine produžiti razdoblje u kojem se osoba osjeća zdravo i aktivno.

Srednja dob je ključno razdoblje za zdravo starenje

Prethodna istraživanja pokazala su da zdravlje u srednjim godinama (između 40. i 65. godine) igra ključnu ulogu u dugoročnom zdravlju. Naime, studija iz 2018. godine, objavljena u časopisu Nutrients, povezala je čimbenike kao što su zdrava tjelesna težina, tjelesna aktivnost, kvalitetna prehrana i nepušenje s poboljšanim zdravljem u starijoj dobi.

Izvješće iz 2020. objavljeno u časopisu 'The Lancet' također je pokazalo da je srednja dob prijelomna za zdravlje mozga. Održavanjem zdravog krvnog tlaka te društvenih, kognitivnih i fizičkih aktivnosti, moguće je smanjiti rizik od demencije.

UVRSTITE IH U PREHRANU Mršavite brže: Top 5 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

Nova studija također naglašava važnost razvoja zdravih životnih navika u ranim godinama života.

Kako ističe dr. Kenneth Boockvar, direktor Integrativnog centra za istraživanje starenja na Sveučilištu Alabama, zdravlje u 60-im, 70-im i 80-im godinama ovisi o odlukama donesenima u prethodnim desetljećima.

Starenje je neizbježno, ali promjene načina života mogu poboljšati zdravlje

Iako je starenje neizbježno, određene promjene načina života mogu pomoći u ublažavanju rizika povezanih s bolestima koje dolaze sa starenjem. Istraživanja pokazuju da molekule i mikrobi povezani sa starenjem opadaju u određenim fazama života, a buduća istraživanja trebala bi otkriti događa li se isto u različitim populacijama.

POMAŽE I KOD BOLOVA, UPALA... Čuvarkuća je afrodizijak poznat od davnina - posebno je dobra za muškarce s niskim libidom

Snyder naglašava da je važno analizirati razlike između muškaraca i žena, budući da žene žive duže, te razumjeti razloge za tu razliku.

Iako promjene načina života možda neće zaustaviti proces starenja, mogu značajno smanjiti rizike povezane sa zdravljem. Snyder preporučuje male promjene poput održavanja hidratacije za zdravlje bubrega, vježbanja s utezima za izgradnju mišićne mase te kontroliranja razine kolesterola.

Iako se starenje ne može izbjeći, promjene u načinu života u 40-im i 50-im godinama, poput održavanja zdrave tjelesne težine, fizičke aktivnosti i praćenja razine kolesterola, mogu značajno produžiti razdoblje dobrog zdravlja i poboljšati kvalitetu života u starijim godinama, piše msn.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 30.08.2024.

    Genetika igra veliku ulogu, briga o prehrani, izbjegavanje prženja na suncu i dovoljno fizičke aktivnosti...najteže je ono što manje stresa. Tijelo pamti i više nego što mislimo a koliko, to vidimo tek kada zaboli.

  • Kokolo Moj 30.08.2024.

    To ovisi ISKLJUČIVO o načinu prehrane i piću koje konzumirate tokom cijelog života i vježbi, treningu. Svi koji paze na to troje stare dostojanstveno i jako sporo pa je to dokaz moje teze.

Komentiraj...
Vidi sve komentare