Osim što može izazvati nagli porast šećera u krvi, previše šećera u prehrani može izazvati i probavne smetnje. Kod većine ljudi to ne mora biti znak intolerancije na neku vrstu šećera, već je prvenstveno povezano s disbalansom koji višak šećera izaziva u crijevnoj flori. Taj disbalans može dovesti do fermentiranja i aktivacije bakterija, uslijed čega se stvaraju plinovi, što može izazvati nadutost, vjetrove, grčeve i proljev, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.
- U takvim je situacijama korisno izbaciti dodani šećer iz prehrane barem na neko vrijeme dok se simptomi ne povuku, a ako se javljaju češće, treba dugoročno smanjiti unos šećera - kaže sugovornica. To se ne odnosi samo na šećer koji dodajemo u kavu, ili kod pripreme voćnih salata ili kolača, nego na ukupnu razinu šećera koje unesemo u organizam konzumacijom kruha, peciva i tjestenine, te općenito procesuirane hrane.
- Probavne smetnje mogu biti povezane i s intolerancijom na neke vrste šećera koje sadrži hrana. Najčešće reagiramo kod unosa laktoze, mliječnog šećera koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima te fruktoze, koja se prirodno nalazi u voću i nekim vrstama povrća i medu te nekim vrstama sokova - kaže sugovornica. Tako neki ljudi mogu imati problema čak i ako pojedu veću količinu voća, pogotovo ako ga jedu kao desert, nakon obroka.
- Zato voće treba jesti samo kao međuobrok, a ako primijetite da vam neka vrsta voća stvara probleme, ograničite njegovu konzumaciju. Najjednostavniji način da provjerite imate li problema s namirnicama koje sadrže laktozu ili fruktozu jest da ih izbacite na dva tjedna, pa onda počnete konzumirati.
Ako se pojave problemi s probavom, to je znak da te namirnice treba ograničiti, ili razmisliti o alternativi - kaže sugovornica. No budite oprezni, jer probavne smetnje mogu biti simptom mnogih drugih zdravstvenih problema, pa ako se javljaju češće i ne možete ih uvijek povezati s hranom, obavezno se posavjetujte s liječnikom o pretragama koje treba obaviti.
U kategoriju dodanih šećera koji mogu izazvati probavne probleme, ali su prvenstveno opasni zbog toga što ih unosimo u količinama koje organizam ne može iskoristiti, pa povećavaju rizik od pretilosti, masne jetre i dijabetesa, spadaju i sve procesuirane namirnice s dodatkom fruktoznih sirupa.
- Najčešći je primjer kukuruzni sirup, koji djeluje kao konzervans i pojačivač okusa hrane, pa ga se može naći ne samo u slatkišima, nego u polugotovim i gotovim jelima, keksima, te raznim vrstama slatkih ili slanih grickalica - upozorava nutricionistica.
Klasični oblik alergije na šećer vrlo je rijedak, a ako se razviju klasični simptomi alergije – od problema s disanjem, do svrbeža sluznice i kože, svakako se javite liječniku, kako bi se obavila odgovarajuća testiranja.
NITKO IM NE MOŽE ODOLJETI: Žene rođene u ovim horoskopskim znakovima su najveće zavodnice