Nakon mjesec dana na sirovoj hrani moja je liječnica utvrdila da mi se krvna slika popravila do savršenstva. Nestale su alergije, bolovi u zglobovima i nemam više problema sa sinusima. Nakon četiri mjeseca osteoporoza se vratila u osteopeniju i spavam ko beba, veselo priča zagrebačka glumica Nada Rocco.
S prehranom bez termičke obrade počela je prije šest godina nakon predavanja Victorije Boutenko, svjetski poznate promotorice sirove hrane.
- Kupila sam dehidrator i blender koji su mi bili potrebni te krenula u ovu avanturu iz čiste znatiželje - objašnjava glumica i nastavlja:
- Bazu moje prehrane čine voće i povrće, bezglutenske žitarice, sve vrste algi, pčelinji proizvodi, razne klice te uvijek i nešto od superhrane: chia sjemenke, goji bobice, maca, guarana, acai i lukuma - govori Rocco.
No sirovu hranu jela je samo godinu i pol - danas je jede samo ljeti, a ostatak godine kombinira ayurvedsku prehranu i makrobiotiku.
- Ne pržim namirnice nego ih kuham i parim te mislim da bi svi to trebali izbjegavati. Povremeno volim pripremiti ribu. Više volim plavu ribu, i to srdele, jer za razliku od velike plave ribe, u njima ima puno manji postotak teških metala koje inače možete izbaciti iz organizma stručkom svježega korijandra - ističe.
Čim je počela pažljivije razmišljati o prehrani i kvaliteti namirnica koje unosi u organizam, primijetila je i puno promjena.
- Poboljšala mi se koncentracija i imam puno više energije, sada imam i savršenu probavu te, što je vrlo značajno, izgledam i osjećam se mlađe - zadovoljno će Rocco.
Da je sirova hrana zdrava, slaže se i nutricionistica Sandra Marić Bulat.
- Tako čistimo organizam od toksina, potičemo izlučivanje želučanih sokova i enzima zbog čega povećavamo iskorištavanje vitamina i hranjivih tvari iz namirnice, ali ipak treba biti oprezan - upozorava.
Ljudi s problemima s gihtom, štitnjačom i gušteračom trebali bi postupno uvoditi sirovu hranu i prilagođavati organizam, ali bi i trebali izbjegavati sirovi špinat i blitvu da izbjegnu grčeve. Najbolje se uvijek posavjetovati s liječnikom.
- Sa sirovom prehranom se može pojaviti i manjak cinka, proteina, ali i B-kompleksa pa treba uzimati te suplemente i dodavati protein konoplje - savjetuje nutricionistica. Smatra kako dugoročno sirova hrana ipak nije najbolja opcija jer organizmu treba i proteina iz mesa. Napominje kako valja biti jako oprezan jer se povrće mora dobro oprati u sodi bikarboni ili pustiti da odstoji u slanoj vodi.
Uvijek fit
Izbjegava slatko, brašno, rafinirani šećer, maslac i jaja. S njenim slasticama ne morate imati grižnju savjesti.
Pere se u otopini i obvezno se guli
Oprezno birajte organski uzgojene namirnice jer istraživanja upozoravaju na različite bolesti koje se mogu povezati s pesticidima i herbicidima, govori Rocco. Kupuje domaću hranu, a kad ne kupuje od uobičajenih prodavača, voće pere u otopini od bijelog octa i sode bikarbone te obvezno guli koru.
Cijela obitelj uživa u zdravoj prehrani
Pretprošlo ljeto Nada Rocco uspjela je uvjeriti unuku Vilku (11) u to koliko su sirovi sokovi od voća i povrća važni te nužni za zdravlje pa ih i sama pije. Osim Vilke u sirovim delicijama uživaju i Nadina kći, glumica Barbara, ali i sin Luka koji u njima uživaju ne samo kad dođu Nadi u posjet nego ih i sami pripremaju.
Tajna mladolikosti nije samo hrana nego i dobro društvo te planinarenje
Praktički cijeli život sam aktivna i vježbam. Dugo sam igrala tenis, danas još i skijam, skoro cijeli život vježbam jogu, ali i chi kung te obožavam šetati, govori glumica Nada Rocco (67).
Osim što je prije nekoliko godina promijenila način prehrane, višak energije i motivacije koji je osjetila kao posljedicu toga troši na fizičku aktivnost.
- Planinarim već više od dvadeset godina. Član sam planinarskog društva Vihor, a bila sam neko vrijeme i član INA-Naftaplina s prelijepim planinarskim iskustvima i druženjima s posebnim ljudima - prisjeća se.
S planinarskim društvom proplaninarila je sve planine na našem području od Triglava pa sve do dubrovačke Snježnice, a nisu joj strani ni Alpe ni Dolomiti na koje se popela sa svih mogućih strana.
- Danas se najviše volim zavući duboko u Velebit pa tamo brati biljke za čajeve i razna ulja, skupljati šumsko voće za prefine sokove te uživati u šetnjama, miru i tišini - otkriva vitalna glumica.
No, smatra, nije sve u fizičkoj aktivnosti.
- Važno je biti i mentalno dobro. Zato mi je meditacija jako važna. Svako jutro meditiram pa onda 15-ak minuta vježbam jogu i taoističke vježbe za vitalnost. I na kraju dana prije spavanja isto meditiram - objašnjava Rocco.
Chi kung je tisućama godina stara kineska vještina kojom se postiže sklad uma i tijela. Vježbanjem se smanjuje stres, jača imunitet, podiže raspoloženje, ali i produljuje životni vijek.
Za dobar izgled i vitalnost zaslužno je više faktora, a osim aktivnog života i zdrave prehrane vitalna glumica pazi i na kozmetiku koju upotrebljava.
- Sve što stavljamo na našu kožu završi u nama - uvjerena je Nada Rocco te dodaje kako je za zdravu kožu i organizam prije svega važno unositi do dvije litre vode na dan jer je ona doista nezamjenjiva.
- Važno je i rabiti prirodnu kozmetiku. Neke kreme koje upotrebljavam napravila sam sama, a druge mi radi gospodin koji u njima rabi isključivo prirodne sastojke - objašnjava poznata glumica.
Prirodni sastojci i ekološki proizvodi nisu joj samo važni kod preparativne kozmetike nego i kod deterdženata.
- Puno toga se može napraviti i čistiti sodom bikarbonom. Ne treba puno novca trošiti na kupovne biodeterdžente jer neke možete i sami napraviti od prirodnih sastojaka - objašnjava glumica.