To je to što me zanima!

Na tanjuru su gulaš, piletina, pa i torta začinjena finim pivom

Rahlo pecivo, ukusan kruh, mekano meso, slastan krumpir i sočna čokoladna torta svoju izvrsnost možda duguju pivu. Koliko to piće poboljšava okus, isprobajte sami!
Vidi originalni članak

Može biti crno, bijelo, voćno, gorče, slađe, bezalkoholno, trapist… Niz bismo mogli nastaviti s još desecima karakteristika u kojima uživaju ljubitelji piva. Većina ih se ovih dana slijeva u München gdje se na Oktoberfestu danima uživa u potocima pjenušava pića i jelima koja uz njega najbolje odgovaraju. 

Kako se spektar ponude tog pjenušavog pića proširio na mnoge vrste, više se nitko ne treba čuditi što je pivo dobilo i svoje ravnopravno mjesto u kuhinji među drugim namirnicama. I ne mislimo pritom samo na polijevanje pečenja, najčešće odojka, pivom da bi na kraju imalo hrskavu koricu, nego i na to da je pivo namirnica koja će pridonositi boljem i posebnijem okusu mnogih jela. A kad jednom odlučite koristiti pivo i u svojoj kuhinji, ideje će vam dolaziti same i iznenadit ćete se svaki put kad promijenite vrstu piva koju dodajete. Ma koji način pripremanja namirnica preferirali, od kuhanja na pari, pečenja, poširanja, glaziranja, u svaki se od njih može uklopiti ukusna pjenica.  

Najjednostavniji recepti s pivom uključuju pripremu smjese za pohanje mesa i povrća s brašnom, solju i pivom ili pripreme pivskog peciva od brašna, praška za pecivo soli i, dakako, piva, ali to je samo naputak za početak. A onda se odvažite i na smjelije gastropothvate te umjesto u vinu, odreske prije pečenja marinirajte u pivu, a njime podlijte i kockice junetine tijekom pripremanja gulaša dok se polako krčkaju. Pivo će omekšati meso i podariti puniji okus jelu. Zato većina svjetskih kuhara u svojoj kuharici ima recept za “nataknuto” pile. Priprema se tako da cijelo pile nasolite i nataknete na otvorenu limenku piva i tako pečete u pećnici. Pivo će tijekom pečenja polako izlaziti iz konzerve i polijevati pile koje će biti ukusnije nego ikad.  

Također će biti jako ukusno ako  vodu pri kuhanju na pari  zamijenite pivom i tako skuhate, na primjer, škampe ili dio temeljca kojim ćete podlijati meso u umaku ili neku gustu juhu, na primjer, onu od gljiva, zamijenite pivom. A uz pivo će i omiljeni pekarski krumpir postati gastrodoživljaj.

Teleći gulaš s pivom  

Sastojci: 800 g teletine,  1 glavica luka, 100 g gljiva, 2 češnja češnjaka,  žličica senfa, vezica peršina, nekoliko listića kadulje, 3 dl piva, malo brašna, sol, papar, crvena paprika, lovor

Priprema: 

1. Luk i češnjak nasjeckajte i popržite svijetlo na malo ulja, pa ga izvadite. Dodajte meso prethodno uvaljano u brašno i pustite neka se zapeče sa svih strana. Vratite luk i izmiješajte ga s mesom. Posipajte crvenom paprikom i dodajte gljive. 

2. Posolite, dodajte svježe mljeveni crni papar i zalijte meso pivom dodajući ga malo po malo da se pjena ne bi izlila.

3. Mesu dodajte lovor, senf i kadulju te kuhajte na slabijoj vatri dok meso ne omekša. Kad je meso postalo mekano, posipajte gulaš nasjeckanim peršinom i poslužite vruće. Prema želji poslužite uz palentu.

Čokoladna torta s crnim pivom

Sastojci: 250 g maslaca, 50 g kakaa, 400 g šećera, 250 ml tamnog piva, 100 ml kiselog vrhnja, 300 g brašna, 2 jaja, vrećica vanilin šećera, prašak za pecivo

Priprema: 

1. Pivo ulijte u posudu i malo zagrijte. Maknite ga s vatre i dodajte mu narezani maslac te zajedno miješajte dok se maslac ne otopi. Jaja razbijte u zdjelu i izmiješajte sa šećerom. Dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i pomiješajte sa smjesom piva i maslaca. Dodajte još brašno koje ste prethodno prosijali kroz sito zajedno s praškom za pecivo i kakaom. 

2. Okrugli kalup za torte promjera 24 cm premažite maslacem ili obložite masnim papirom te ulijte u njega biskvitnu smjesu, zagladite je i stavite peći u  prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta. Nakon pečenja tortu izvadite iz kalupa na rešetku i ohladite.

3. Ohlađenu tortu režite na kriške i na svaku stavite listić ili grančicu  mente.

Piletina u pivskom tijestu

Sastojci: 200 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400,  2 jaja, 300 ml piva, 600 g pilećih prsa, sol, crni papar, sojin umak, limun , ulje za prženje 

Priprema: 

1. U dubokoj zdjeli dobro  pomiješajte razmućena jaja, brašno, malo soli i pivo. Smjesu ostavite stajati desetak minuta. 

2. Pileće filete očistite od vezivnog tkiva i masnoće te ih narežite na štapiće. Posolite, popaprite i prelijte s malo sojina umaka te pustite neka odstoje desetak minuta. 

3. Pripremljenu narezanu piletinu umočite u smjesu za paniranje i pržite u dubokom i jako zagrijanom ulju dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Pečene komade piletine izvadite na kuhinjski papir za upijanje. Pržene filete poslužite uz kriške limuna,  salatu  i uz umak od jogurta i majoneze. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 5

  • DARIJA CRNKOVIĆ 16.10.2013.

    izgleda primamljivo ...moram postat bolji kuhar

  • diba_1 13.10.2013.

    mislim da je sve kuhano ukusnije na vinu nego na pivu, jedino jagnjetina ima predivan ukus kad se na ražnju peče, a zaljeva pivom.

  • funky_boy 13.10.2013.

    ...čudno zvuči...idem mao popit čokoladne torte.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare