Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb su i ove godine organizirali manifestaciju Sajam zimnice i autohtonih proizvoda koja se održava na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, a trajat će od 16. do 18. listopada 2020. godine.
POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za jak imunitet
Manifestacija okuplja sve domaće poljoprivrednike i OPG-ove s proizvodima iz domaće proizvodnje. Neizostavan dio ovog sajma su domaći ajvari, ukiseljeno razno povrće, kao i razni pripravci od aronije, likeri, med i ostali zimski pripravci. No, među klasičnim zimnicama koje svatko od nas voli pronaći u svojoj špajzi, naši OPG-ovci su bili kreativni i izložili su neke od svojih jedinstvenih i drugačijih proizvoda.
Među njima je i OPG Trivunović Branka iz Pule koji se bavi se proizvodnjom i preradom meda. Njihov sirup od borovih iglica s medom od bagrema izvrstan je protiv kašlja, a dobro će doći svakome tko se razboli ove zime.
Kreativna Svjetlana Lenac iz OPG-a Lenac Lovro na sajmu je predstavila rezance od sušene buče, brašno od kestena koje je odlično za kolače i palačinke, kao i jedan novitet, kestenladu koja je izvrstan i prigodan desert za nadolazeće zimske dane. Neki od sastojaka ovog namazu su: kesten, kakao maslac, kakao pasta, kokosovo ulje, datuljin sirup te hladno prešano ulje naranče.
Ako svoje salata volite začiniti octom, onda bi svakako valjalo isprobati i ocat od lavande i kupine koji nudi OPG Mala Vidrica. Vlasnica OPG-a, Jasna Picek tvrdi kako je ovo vrhunski specijalitet pripremljen prema receptu svete Hildegarde iz 12. stoljeća. Ovaj ocat, iako neobična sastava, zaista ide uz sve salate, a Jasna ga najviše voli jesti uz blitvu.
Slatki krumpir ili batat, svakako je vrlo poželjna i zdrava namirnica, a OPG Prpić Diana ga je predstavio u obliku namaza. Dianin proizvod naziva se Batela i dolazi u dvije varijante, jednobojni s narančastim batatom i običnom čokoladom, te dvobojni s narančastim i bijeli batatom uz tamnu i bijelu čokoladu. Još neki od sastojaka ovog namaza su javorov sirup i kokosovo ulje.