To je to što me zanima!

Na najvećem domaćem gastro događaju i slavonske delcije

Predstavljena su autohtona jela Vukovarsko-srijemske županije, a ispred Arene Zagreb pripremali su tradicionalni šaran na rašljama i fiš paprikaš
Vidi originalni članak

Okusi Slavonije zavladali su 3. Hrvatski festivalom hrane i vina koji se održava u sportskoj dvorani Arena Zagreb, danas do 20 sati. Čak 320 domaćih i stranih izlagača po izuzetno povoljnim cijenama nudi svoje vrhunske proizvode koje je moguće i degustirati dok su sve brojne i šarolike kulinarske i vinske radionice besplatne. 

Ivan Dimnjaković

Posjetitelje je posebno oduševio gastro program koji je pripremila Vukovarsko-srijemska županija koja je pod nazivom „Okusi Srijema i Slavonije“ predstavila svoje autohtone delicije i vrhunska vina i brojnoj publici prvog dana festivala približili gastronomsku baštinu Srijema i Slavonije. Uživati se moglo u originalnim autohtonim jelima poput satrice, podlijevanog sira, taški, rezanaca s makom brojnim drugim jelima praćena vrhunskim vinima vinara P.Z. Trs, Dolić-Kraljević, P.O. Ivana Čobankovića, Vino Buhač, Vitis i Iločkih podruma.

Ivan Dimnjaković

Uživati se moglo u originalnim autohtonim jelima poput satrice, podlijevanog sira, taški, rezanaca s makom...

Drugog dana festivala, u subotu posjetitelje je dočekala još jedna slavonska senzacija – tradicionalni šaran na rašljama i fiš paprikaš, koji se satima na laganoj vatri pripremao ispred Arene. Ovu gastro prezentaciju donose Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija u suradnji sa zakladom Mladi kuhar. Šaran na rašljama zahtjeva vatru na otvorenom, izvrsnu tehniku pripreme i strpljenje. Porcija šarana i fiša prodavali su se po cijeni od 10 kuna a prikupljen novac bit će usmjeren u zakladu Mladi kuhar čiji je cilj podrška u praktičnoj edukaciji učenika i promicanje deficitarnih zvanja kuhara i konobara. 

Ivan Dimnjaković

Prikupljen novac bit će usmjeren u zakladu Mladi kuhar čiji je cilj podrška u praktičnoj edukaciji učenika i promicanje deficitarnih zvanja kuhara i konobara. 

Ovakav afirmativan pristup festivala prema domaćoj gastro i enološkoj baštini kao ključnom gospodarsko-turističkom čimbeniku, podržali su i brojni partneri festivala a Hrvatska zajednica županija i Hrvatska gospodarska komora uključili su se i u izlagački program festivala. Na grupnom izlagačkom prostoru Hrvatska gospodarska komora predstavlja različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda – pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.

Ivan Dimnjaković

Posjetitelje Hrvatskog festivala hrane i vina očekuju brojna gastronomska iznenađenja i vrhunska domaća i strana vina. Svi posjetitelji Interlibera imaju mogućnost besplatnog autobusnog prijevoza od Zagrebačkog velesajma do Arene Zagreb, što je omogućio vjerni partner festivala Grad Zagreb.

Ivan Dimnjaković
Idi na 24sata

Komentari 54

  • ellizabet 16.11.2015.

    Šarani na rašljama,čvarci,rezanci s makom,sir i vrhnje,slanina....hmmmm ovaj tj se zdravo hranim. Sve je to prefino!

  • Timmy2 15.11.2015.

    Fini hrskavi čvarci.

  • mily 15.11.2015.

    mmm, rezanci s makom:) Ali, toliko vrsta kolača i to sve jedan bolji od drugoga, i jednu slavonsku svadbu, nikada neću zaboraviti. Ma, ne samo radi kolača:))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare