Sve što volimo deblja, pa ako obično izbjegavate grickanje finih keksića, a spadate u ljubitelje, danas je vaš dan: Slavimo kekse!
POGLEDAJTE VIDEO: Mlada arhitektica dala se u proizvodnju keksa
Vjerovali ili ne, keksi nisu moderan izum, nego su stvoreni još u antici. Trgovci i vojnici u rimskom, grčkom i egipatskom carstvu provodili su puno vremena na moru, stoga im je bio potreban suhi obrok koji se može spremiti na malo prostora, a da ih brzo zasiti. Kapetani su prvo jeli osušeni kruh, koji se potom, dodavanjem raznih začina i obogaćivanjem tijesta, razvio u kekse raznih vrsta.
U Europu su stigli krajem 10. stoljeća. Legenda kaže da je armenski redovnik putovao iz središnje Azije u Francusku i prenio recept koji je naučio na Kavkazu. Glavni okus u to vrijeme bio je đumbir. Volite li aromatične kekse, to je sigurno jedan od sastojaka koji ćete potražiti na pakiranju, kao i cimet, na primjer.
Uglavnom, s obzirom na kišno vrijeme, danas je idealan dan za to da pronađete omiljeni recept, pripremite fine kekse i zasladite se.
Donosimo vam tri zgodna recepta:
Keksići sa đumbirom
U ove fine kekse stavlja se i svježi i mljeveni đumbir tako da im je okus doista intenzivan. Odlično idu uz čaj, a u staklenci mogu stajati do tjedan dana - iako, teško da će toliko dugo 'preživjeti'.
Sastojci:
- 100 g slanog maslaca, narezanog
- 75 g smeđeg šećera
- 1 žlica svježe ribanog đumbira
- 100 g zlatnog sirupa (golden syrup)
- 250 g brašna
- 1 i pol žlica mljevenog đumbira
- 1 žličica soda bikarbone
- 1 žumanjak, razmućen
Postupak:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i na protvan stavite papir za pečenje. Krenite s pripremom tijesta. Na laganoj vatri otopite maslac i šećer zajedno sa svježim đumbirom i zlatnim sirupom pa ostavite da se ohladi.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, mljeveni đumbir i soda bikarbonu drvenom žlicom. Postepeno umiješajte ohlađenu smjesu šećera i žumanjak. Kratko miješajte da dobijete tijesto.
Potom od tijesta pravite kuglice težine 20 g i slažite ih na protvan. Između svake neka bude razmak od tri centimetra jer će se tijesto tijekom pečenja raširiti. Pecite ih 8 do 10 minuta dok malo ne porumene. Nakratko ih ostavite da se ohlade na protvanu, koju minutu pa prebacite na rešetku da se skroz ohlade.
Jednostavni keksići od čokolade
Sastojci:
- 250 g maslaca, omekšan
- 350 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 350 g brašna
- žličica soda bikarbone
- 100 g kakaa u prahu
- 200 g komadića čokolade
- prstohvat morske soli
Postupak:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa izmiksajte maslac, šećer i sol tako da smjesa bude pahuljasta. Potom u to umiješajte jedno po jedno jaje.
Brašno izmiješajte sa sodom bikarbonom i kakaom pa uspite u smjesu s maslacem. Lagano kuhačom promiješajte da se sastojci dobro sjedine pa dodajte i komadiće čokolade.
Po žlicu smjese stavljajte na protvan obložen masnim papirom, a između svake hrpice ostavite malo slobodnog prostora. Pecite 12 do 15 minuta dok se keksići ne rašire i postanu hrskavi po rubovima. Ostavite da se malo ohlade.
Ovi keksići mogu se jesti topli i hladni, a odlično idu uz čašu mlijeka ili soka od naranče.
Nekoliko savjeta:
- Smjesu za kekse možete držati u hladnjaku dva dana ili u dubokom zamrzavanju do mjesec dana.
- Ukoliko kekse pripremate od hladne smjese, tad rukama napravite kuglice i slažite ih na protvan.
- Sirove kuglice možete i zamrznuti pa kasnije bez odleđivanja stavljati u pećnicu, no onda računajte da keksiće treba peći nekoliko minuta duže.
- Po želji u smjesu možete dodati i prepržene komadiće lješnjaka - stavite ih na vruću tavu i kratko zagrijte, dok ne osjetite onaj fini miris lješnjaka. Potom odmah uklonite iz tave kako se ne bi prepekli.
Recept za zdrave vojne keksiće
Pekli su ih prije više od sto godina i slali pripadnicima ANZAC-a (australski i novozelandski vojni korpus) tijekom službe u Galipolju u vrijeme Prvog svjetskog rata - zovu ih Anzac keksi.
Sastojci:
- 85 g zobenih pahuljica
- 85 g sušenog kokosa
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca, plus malo za podmazivanje protvana
- 1 žlica zlatnog sirupa (golden syrup)
- 1 žličica sode bikarbone
Postupak:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa krenite s pripremom smjese. Pomiješajte sve suhe sastojke (osim soda bikarbone). Otopite maslac u maloj tavi i umiješajte zlatni sirup. U sodu dodajte dvije žlice kipuće vode pa to umiješajte u smjesu maslaca i sirupa.
Potom napravite malu udubinu u mješavini suhih sastojaka i ulijte mješavinu maslaca, sirupa i sode. Lagano promiješajte.
Protvan premažite maslacem pa žličicom stavljajte smjesu tako da su hrpice udaljene oko 2,5 centimetara jedna od druge jer će se keksići raširiti. Pecite ih 8 do 10 minuta, dok ne porumene pa prebacite na rešetku da se ohlade.