Žele li smanjiti rizik od raka debelog crijeva, ljudi bi trebali jesti manje crvenog i prerađenog mesa, tvrdi britansko Ministarstvo zdravstva. Odgovor je to na istraživanje britanskog Savjetodavnog odbora o prehrani koje preporuča potrošnju crvenog mesa kao izvora željeza. Unos crvenog mesa ne bi se smio povećati iznad trenutnog prosjeka od 70 grama po danu, što je jednako trima tankim komadima slanine.
Svjetski fond za istraživanje raka preporučuje ljudima da ograniče unos crvenog mesa, uključujući svinjetinu, govedinu, janjetinu i kozletinu na 500 grama na tjedan. U prehrani bi također trebalo izbjegavati obrađeno meso, uključujući hrenovke, šunku, slaninu, hamburgere i kobasice.
Istraživanje je ipak pokazalo da se većina ljudi, koja konzumira crveno meso, zdravo hrani te unosi dovoljnu količinu vitalnih hranjivih tvari, uključujući željezo. Ukoliko ga jedu u dopuštenim količinama, crveno meso neće povećati rizik od bolesti i nema negativnih zdravstvenih efekata.