Od mirisnih crvenih paprika i modrih patlidžana, koji su neizostavni u zimnici, pripremite ovaj put i nešto drukčije - egzotične, aromatične namaze. Za potpun ugođaj, uz namaz od patlidžana i namaz od pečenih paprika poslužite i namaz od slanutka te barem okusima otputujte na Bliski istok.
Jedini egzotični sastojak koji vam treba jest tahini odnosno pasta od sezama, no i on je dostupan u boljim trgovinama, a možete ga jednostavno napraviti i kod kuće. Samo na teflonskoj tavi popržite 20 žličica sezama i žličicu soli stalno miješajući. Prebacite smjesu u blender, dodajte tri žlice maslinova ulja, izmiksajte i tahini je gotov.
A uz te fine orijentalne namaze bilo bi šteta ne poslužiti i fini pita-kruh. Pomiješajte žlicu suhoga kvasca s 360 ml tople vode i pričekajte da se stvori pjena. Dodajte 600 g brašna i žličicu soli te zamijesite mekano i glatko tijesto. Prema potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na osam dijelova, od njih oblikujte loptice i stanjite ih na otprilike pet milimetara.
Ostavite ih da odstoje 30 - 40 minuta. U pećnici koju ste zagrijali na 200°C, na limu koji ste obložili papirom za pečenje i lagano ga premazali uljem, pecite pita-kruščiće od 10 do 15 minuta, odnosno dok ne dobiju finu boju. Dok se oni peku, u zdjelici pomiješajte malo sušene majčine dušice, mažurana i origana pa im dolijte 0,5 dl maslinova ulja. Time premažite vrući pita-kruh. Poslužite s hladnim namazima.
Humus - namaz od slanutka
Sastojci: 350 g slanutka, 2 žličice tahinija, sok od pola limuna, 3 režnja češnjaka, sol, maslinovo ulje
Priprema: Slanutak, koji ste noć prije namočili, skuhajte i ocijedite. Ostavite dio vode od kuhanja. U blenderu izradite slanutak, tahini, limunov sok i češnjak te soli prema ukusu. Ako je presuho, dodajte malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Poslužite preliveno maslinovim uljem. Prema želji pospite čilijem u prahu. Poslužite u zdjeli ili dubokom tanjuru, a žicom napravite udubinu u sredini u koju ćete uljiti maslinovo ulje.
Baba ganoush - namaz od patlidžana
Sastojci: 2 patlidžana, 3 režnja češnjaka, 80 g tahinija, sok od pola limuna, kumin, čili i sol prema ukusu, maslinovo ulje i peršin
Priprema: Patlidžane izbockajte na nekoliko mjesta pa ih stavite peći na 200°C dok posve ne omekšaju. Kad se ohlade, ogulite ih i očistite od sjemenki. Narežite ih na manje komade pa ih izradite u blenderu s tahinijem, češnjakom, limunovim sokom te kuminom, čilijem i solju koje dodajte prema ukusu. Poslužite ga kao humus, prelivena maslinovim uljem i posuta nasjeckanim svježim peršinom.
Muhammara - namaz od paprika
Sastojci: 300 g očišćenih pečenih crvenih paprika, 1 režanj češnjaka, 25 g starijega kruha, 40 g krupno narezane jezgre oraha, pola žličice mljevene ljute crvene paprike, žličica limunova soka, žličica šećera, žličica meda ili balzamičkog octa, pola žličice mljevenoga kumina, sol i papar prema ukusu
Priprema: U blenderu ili štapnim mikserom izradite sve sastojke tako da dobijete ujednačenu smjesu. Prebacite je u zdjelu i ostavite nekoliko sati ili cijelu noć da se okusi prožmu pa tek onda poslužite.