Dodavanje još malo čilija ili papra u tanjur često se vidi kao 'razmetanje' hrabrošću, no nova studija dokazuje da ljuto vole oni s više muškog spolnog hormona
Vidi originalni članak
Hrabrost je epitet koji često pripisujemo muškarcima, pa tako i jedenje začinjene hrane možemo opisati "muškim". Koliko god to apsurdno zvučalo, znanstvenici sa švicarskog Sveučilišta Grenoble potvrdili su tu vezu. Naime, oni su otkrili da ljudi koji preferiraju ljute okuse u prosjeku imaju više razine muškog spolnog hormona, testosterona.
Do tih su zaključaka došli analizom sline muškaraca u dobi od 18 do 44 godine kojima su dali da jedu hranu s umakom od ljute papričice, a oni koji su stavili najviše umaka su imali i najveće razine testosterona.
Studija koju su nazvali "Neki to vole vruće" bit će objavljena u časopisu Fiziologija i ponašanje početkom sljedeće godine, piše The Independant.