To je to što me zanima!

Muškatni oraščić ukusan je u slanim i slatkim pitama

Hrskavu koricu dobit ćete ako premažete slanu pitu smjesom od kiselog vrhnja i jaja a slatke samo pospite šećerom u prahu
Vidi originalni članak

Želite li istaknuti okus glavnih sastojaka pite začinite samo nužnim. Mesne i povrtne solju i paprom, a voćne šećerom ili medom. No neodoljiv okus slatkih ili slanih pita i savijača zaokružit će neobični začini poput cimeta, muškatnog oraščića i đumbira. Hrskavu koricu dobit ćete premažete li je maslacem ili margarinom te ukrasite ostacima tijesta u obliku trakica, a oni vještiji mogu izraditi i neobične oblike. Voćne pite pospite šećerom u prahu, a slane smjesom od kiselog vrhnja i jaja.

SAVIJAČA NADJEVENA SIROM I GLJIVAMA
Sastojci: 4 deblje kore za savijaču, 50 dag šampinjona, 50 dag svježeg sira, 20 dag feta sira, kiselo vrhnje
Pirjajte luk, dodajte češnjak i peršin, miješajte te dodajte šampinjone. Od svježeg sira, naribanog feta sira, uz dodatak muškatnog oraščića napravite smjesu kojoj dodajte ohlađene šampinjone. Nauljite koru, namažite smjesom te zarolajte u savijaču.Stavite u lim za pečenje, premažite smjesom od jaja i vrhnja i zapecite na 220 C.

DOMAĆI DESERT OD ORAHA I VIŠANJA
Sastojci: 3 jaja, šalica šećera, šalica ulja, šalica mljevenih oraha, prašak za pecivo, 8 listova kora za savijaču

Koru za savijače nauljite pa prekonje stavite još jednu. Umutite pjenasto tri jaja sa šalicom šećera te umiješajte jogurt, ulje i orahe. Obilno nadjenite kore, a na četvrti list stavite višnje pa lagano urolajte u roladu. Lim za pečenje obložite masnim papirom i premažite rolade ostatkom nadjeva. Pecite u zagrijanoj pećnici najviše 45 minuta.



PASTIRSKA MESNA PITA S BROKULOM
Sastojci: 25 dag mljevene junetine, 1/4 žličice soli, 20 dag smrznute ili svježe brokule, sir po izboru, 1 jaje
Prhko tijesto pecite u kalupu za pečenje oko 20 minuta na 200 C. Popržite luk dok ne postane staklast te dodajte brokulu, mljeveno meso, dvije žlice sira po izboru i jaje. Pirjajte dvadesetak minuta dok sastojci potpuno ne omekšaju. Smjesu premjestite na tijesto i pecite 30-ak minuta na 200 C. Poslužite ohlađeno.

DOMAĆA PITA S BOROVNICOM
Sastojci: 3 šalice borovnica, 2 žlice limunova soka, 1/4 šalice glatkog brašna, 1/2 šalice šećera
Ispecite prhko tijesto. Zatim operite borovnice, lagano ih zgnječite te pomiješajte s limunovim sokom, šećerom, prstohvatom cimeta i brašnom. Smjesu poslažite na tijesto i prelijte rastopljenim maslacem. Pecite oko 20 minuta na 200 C.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare