Zatvor je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba, a jedan od najčešćih uzroka te probavne smetnje je neunošenje dovoljno vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja crijeva. Gastroenterologinja Carolyn Newberry pojašnjava da je razlog tome što se vlakna skupljaju i omekšavaju sadržaj želudca, poboljšavajući pritom vrijeme prolaska kroz gastrointestinalni trakt, piše The Healthy.
POGLEDAJTE VIDEO:
Uz to je izuzetno važna i sama hidratacija.
- Vlakna trebaju tekućinu za kretanje kroz crijeva, pa ako povećate unos vlakana, ali ne unosite dovoljno tekućine, to također može uzrokovati zatvor - otkriva dijetetičarka Beth Czerwony.
Idealna količina za redovitu probavu je od 25 do 35 grama vlakana dnevno - to uključuje cjelovite žitarice, kao i kombinaciju pet porcija voća i povrća kroz dan.
Biljni čaj od sene
Pijenje toplih napitaka može stimulirati crijeva i pomoći kod zatvora, no biljni čajevi koji sadrže senu zbog svojih laksativnih svojstava posebno su korisni u suzbijanju ove tegobe. Prema savjetima Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), ovaj napitak se ne bi smio konzumirati dulje od tjedan dana, a osobe koje muči bol u želucu, začepljenje crijeva, upalna bolest crijeva, proljev, upala slijepog crijeva, upala želuca ili hemoroidi ne bi trebale uzimati senu.
Sok od suhih šljiva
Prema istraživanju iz 2022. objavljenom u Food & Function, suhe šljive poboljšavaju mikrobiom crijeva i smanjuju upalne markere, ublažavaju zatvor te podržavaju druge tjelesne funkcije poput zdravlja srca, stoga ne čudi da je ova jednostavna namirnica preporučena kao trik za trenutno pražnjenje crijeva.
Sok od kivija
- Visoki udio šećera u voćnim sokovima može potaknuti pražnjenje crijeva - govori dr. Newberry, a posebno predlaže kivi. Istraživanje iz 2022. godine objavljeno u časopisu Nutrients govori o laksativnim učincima ovog voća, podupirući njegovu dobrobit na crijevnu funkciju dok Europska agencija za sigurnost hrane priznaje ovu namirnicu kao sredstvo za održavanje normalnog pražnjena crijeva.
Kombucha
Probiotička pića, poput kombuche, također mogu pomoći kod zatvora zbog uzgoja zdravih crijevnih bakterija. No, važno je pripaziti na unos aditiva koja ta pića nose poput šećera, umjetnih zaslađivača i kofeina jer oni mogu utjecati na crijevnu funkciju.
Kava
- Kava može potaknuti otpuštanje gastrina i kolecistokinina - dva probavna hormona koja su zadužena za rad crijeva - kaže Czerwony. Budući da je ova namirnica diuretik, umjerenost u kavi je ključna jer njezina pretjerana konzumacija može uzrokovati dehidraciju i pogoršati zatvor.
Stres, putovanja i nedostatak sna uobičajeni su uzroci lošijeg rada crijeva stoga je uobičajeno se povremeno susretati s ovim problemom. No, ako je on čest ili kroničan, može ukazivati na loše zdravlje crijeva te se povezuje s većim rizikom od razvoja kroničnih i upalnih bolesti. Neprobavljena hrana u stolici, proljev, nadutost, bol u trbuhu, mučnina, povraćanje te nedostatak mikro nutrijenata i pothranjenost također su pokazatelji lošije crijevne funkcije. Suprotno tomu, osnovne karakteristike zdravih crijeva uključuju nisku razinu upale, crijevni mikrobiom koji promiče zdravlje te sposobnost razgradnje i apsorpcije hranjivih tvari iz hrane.
- Ukoliko primjećujete da vaš zatvor traje dulje od tri tjedna te je popraćen simptomima kao što su bolovi u trbuhu, mučnine, povraćanja te stolica s primjesama krvi, najbolje bih bilo potražiti liječničku pomoć - govori dijetetičarka Czerwony. Uz konzultaciju sa gastroenterologom, utvrdilo bi se koja su testiranja najbolja za napraviti kako bih se ustvrdio točan uzrok lošeg rada crijeva - to može uključivati testove uzoraka stolice za provjeru razine upale, kolonoskopiju ili razne testove za mjerenje malapsorpcije.