To je to što me zanima!

Mrkva će spasiti juhu ako je ona prejako posoljena

Korjenasto povrće izvući će sol iz juhe, a završni pečat postiže se dodavanjem mirisnoga kopra, ploškica luka ili drugim sitnim trikovima
Vidi originalni članak

Isparavanjem tekućine tijekom kuhanja juha postaje sve slanija, pa iako na početku kuhanja može djelovati bljutavo, lako je prevariti se. Zato je najbolje suzdržati se od soljenja sve do kraja:  ako ste presolili, dodajte krumpir ili korjenasto povrće, poput mrkve i celera. Postoji nekoliko načina kako zgusnuti juhu: možete dodati brašno na početku kuhanja, prije ulijevanja temeljca, ili načiniti glatku smjesu od maslaca i brašna te je pjenjačom umutiti pred kraj kuhanja. Juhe možete oplemeniti grančicama začinskog bilja, poput bosiljka, kopra, mažurana, te dekorativnim ploškama mladog luka ili listovima salate.  

Jesenska juha od mrkve i naranče
Sastojci: 30 g maslaca, 750 g celera, veliki luk, češanj češnjaka, 2 žličice kurkume ili curryja, 1,75 l povrtnog ili kokošjeg temeljca, 200 ml vrhnja, sol i papar
Priprema: Zagrijte maslac u dubokoj posudi, dodajte krupno narezani celer, luk i usitnjeni češnjak pa potom lagano pržite oko pet minuta uz povremeno miješanje kako ne bi zagorjelo. Umiješajte kurkumu ili curry, ulijte povrtni ili mesni temeljac, dodajte sol i papar te pustite da zakuha. Zatim poklopite i kuhajte dvadesetak minuta dok celer ne omeša. Izmiksajte i zagrijte te pažljivo umiješajte vrhnje. Umjesto celera u receptu također možete koristiti 750 grama pastrnjaka.

Zlaćana juha od celera i kurkume
Sastojci: 30 g maslaca, luk, 1 kg mrkve,
1,5 l temeljca od povrća, korica pola naranče, 300 ml narančina soka, 300 ml vrhnja
Postupak:  Zagrijte maslac, dodajte usitnjeni luk i popržite ga nekoliko minuta da omekša. Dodajte mrkvu narezanu na ploške, poklopite i lagano pirjajte 10 minuta. Dodajte temeljac i pustite da zakuha. Poklopite i ostavite da kuha 30-40 minuta da mrkva omekša. Izmiksajte juhu da postane glatka, vratite je u isplahnutu posudu. Dodajte narančinu koricu i sok te sol i papar. Umiješajte vrhnje pa juhu lagano zagrijte.

Krepka juha od šampinjona
Sastojci: 500 ml mlijeka, 2 luka, mrkva i celer, lovorov list, 2 žlice maslaca, 250 g šampinjona, 500 ml bistre juhe od povrća, 30 g brašna, 150 g vrhnja
Priprema: Nalijte mlijeko u posudu za kuhanje, dodajte usitnjeni luk, mrkvu, celer te lovor, peršin i papar pa zatim prokuhajte. Ostavite 20-30 minuta te rastopite maslac, propirjajte luk, dodajte gljive narezane na ploške i pirjajte oko pet minuta. Nalijte juhu, kuhajte još 10 minuta te izmiksajte štapnim mikserom ili prebacite sve u električnu miješalicu. Napravite zapršku od maslaca i brašna, procijedite na nju mlijeko, kuhajte 20 minuta te umiješajte pire od gljiva i vrhnje. Pospite peršinom. 

Krem-juha od rajčice i bosiljka
Sastojci: 30 g maslaca, 2 luka, češanj češnjaka, žlica brašna, 1,25 l povrtnog temeljca, 800 g rajčice iz limenke, 2 žlice pesta,
Priprema: Zagrijte maslac, dodajte usitnjeni luk i češnjak pa pržite na laganoj vatri dok ne omekša. Dodajte brašno i pržite minutu miješajući. Ulijte temeljac, dodajte rajčice, lovorov list, sol i papar. Kad zakuha, poklopite i kuhajte 20-ak min. Izvadite lovor, izmiksajte juhu da bude glatka, dodajte pesto i zagrijte.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare