Isparavanjem tekućine tijekom kuhanja juha postaje sve slanija, pa iako na početku kuhanja može djelovati bljutavo, lako je prevariti se. Zato je najbolje suzdržati se od soljenja sve do kraja: ako ste presolili, dodajte krumpir ili korjenasto povrće, poput mrkve i celera. Postoji nekoliko načina kako zgusnuti juhu: možete dodati brašno na početku kuhanja, prije ulijevanja temeljca, ili načiniti glatku smjesu od maslaca i brašna te je pjenjačom umutiti pred kraj kuhanja. Juhe možete oplemeniti grančicama začinskog bilja, poput bosiljka, kopra, mažurana, te dekorativnim ploškama mladog luka ili listovima salate.
Jesenska juha od mrkve i naranče
Sastojci: 30 g maslaca, 750 g celera, veliki luk, češanj češnjaka, 2 žličice kurkume ili curryja, 1,75 l povrtnog ili kokošjeg temeljca, 200 ml vrhnja, sol i papar
Priprema: Zagrijte maslac u dubokoj posudi, dodajte krupno narezani celer, luk i usitnjeni češnjak pa potom lagano pržite oko pet minuta uz povremeno miješanje kako ne bi zagorjelo. Umiješajte kurkumu ili curry, ulijte povrtni ili mesni temeljac, dodajte sol i papar te pustite da zakuha. Zatim poklopite i kuhajte dvadesetak minuta dok celer ne omeša. Izmiksajte i zagrijte te pažljivo umiješajte vrhnje. Umjesto celera u receptu također možete koristiti 750 grama pastrnjaka.
Zlaćana juha od celera i kurkume
Sastojci: 30 g maslaca, luk, 1 kg mrkve,
1,5 l temeljca od povrća, korica pola naranče, 300 ml narančina soka, 300 ml vrhnja
Postupak: Zagrijte maslac, dodajte usitnjeni luk i popržite ga nekoliko minuta da omekša. Dodajte mrkvu narezanu na ploške, poklopite i lagano pirjajte 10 minuta. Dodajte temeljac i pustite da zakuha. Poklopite i ostavite da kuha 30-40 minuta da mrkva omekša. Izmiksajte juhu da postane glatka, vratite je u isplahnutu posudu. Dodajte narančinu koricu i sok te sol i papar. Umiješajte vrhnje pa juhu lagano zagrijte.
Krepka juha od šampinjona
Sastojci: 500 ml mlijeka, 2 luka, mrkva i celer, lovorov list, 2 žlice maslaca, 250 g šampinjona, 500 ml bistre juhe od povrća, 30 g brašna, 150 g vrhnja
Priprema: Nalijte mlijeko u posudu za kuhanje, dodajte usitnjeni luk, mrkvu, celer te lovor, peršin i papar pa zatim prokuhajte. Ostavite 20-30 minuta te rastopite maslac, propirjajte luk, dodajte gljive narezane na ploške i pirjajte oko pet minuta. Nalijte juhu, kuhajte još 10 minuta te izmiksajte štapnim mikserom ili prebacite sve u električnu miješalicu. Napravite zapršku od maslaca i brašna, procijedite na nju mlijeko, kuhajte 20 minuta te umiješajte pire od gljiva i vrhnje. Pospite peršinom.
Krem-juha od rajčice i bosiljka
Sastojci: 30 g maslaca, 2 luka, češanj češnjaka, žlica brašna, 1,25 l povrtnog temeljca, 800 g rajčice iz limenke, 2 žlice pesta,
Priprema: Zagrijte maslac, dodajte usitnjeni luk i češnjak pa pržite na laganoj vatri dok ne omekša. Dodajte brašno i pržite minutu miješajući. Ulijte temeljac, dodajte rajčice, lovorov list, sol i papar. Kad zakuha, poklopite i kuhajte 20-ak min. Izvadite lovor, izmiksajte juhu da bude glatka, dodajte pesto i zagrijte.