Rasol je sok od kiselog kupusa. Tijekom kiseljenja zelje ispušta tekućinu, rasol, a ova ljekovita tekućina sadrži velike količine vitamina B, C, E i K te minerala poput kalija, kalcija, fosfora, sumpora, željeza, bakra, cinka i magnezija.
POGLEDAJTE VIDEO:
Rasol je odličan za probavu i jačanje crijevne flore. Dobre bakterije koje nastaju u rasolu tijekom fermentacije unose balans u crijevnu floru i održavaju je zdravom.
Konzumiranje se posebno preporučuje tijekom hladnijih mjeseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene probleme, a rasol je prepun tvari koje jačaju imunitet. Ako ste popili previše džin-tonika, mamurluk ćete ublažiti rasolom. On će nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji organizma.
Također, aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcija, čovjeku neophodnog minerala koji hrani kosti. Rasol je niskokalorična namirnica, a istodobno sadrži mnogo vlakana i vitamina te djeluje kao probiotik pa je odličan dodatak prehrani prilikom dijete.